23948sdkhjf

Markant fald i byggeriets omsætning

Efter de første 11 måneder af 2013 må byggeriet sande et fald i omsætningen på 8,3 milliarder kroner i forhold til 2012. Det viser tal fra Danmarks Statistik.
Omsætningen hos erhvervsgruppen bygge og anlæg steg med 0,2 procent fra oktober til november oven på et fald på 1,8 procent fra september til oktober. Alligevel er omsætningen faldet med 5,7 procent i perioden september-november set i forhold til de foregående tre måneder.

Dermed er bygge- og anlægsomsætningen for 2013 inklusiv november faldet med 8,3 mia. kr. i forhold til 2012 – svarende til et markant fald på 4,7 procent.

Samlet set må de danske virksomheders salg eksklusive energi med et lille fald på 0,2 procent i november i forhold til oktober betragtes som uændret. Dog er det samlede salg faldet med 1,3 procent i perioden september-november i forhold til perioden juni-august.

Dermed tyder det på, at den konjunkturbestemte optur lader vente på sig.

- Dansk økonomi befinder sig stadig på en knivsæg. Godt nok har både eksport og investeringer bidraget positivt i 2013. Men det meget omtalte stemningsskift har til og med november ikke manifesteret sig i højere aktivitet på hjemmemarkedet – faktisk lå erhvervslivets indenlandske omsætning i de første 11 måneder af 2013 0,7 procent under det i forvejen sløje økonomiske år 2012, siger Bo Sandberg, cheføkonom i Dansk Byggeri.

En storm i et glas vand?
Dansk Byggeri hæfter sig i øvrigt ved, at effekterne fra efterårets stormskader endnu ikke er gjort endeligt op, men at der foreløbig kun kan spores en ganske moderat storm-effekt i november-omsætningen

- Vi havde nok ventet en lidt større umiddelbar effekt af oktober-stormen Allan. Men de tidlige effekter ser ret moderate ud, som det også fremgik af gårsdagens (mandagens, red.) beskæftigelsestal . Omsætningstallene kan dog blive revideret op efterfølgende, og det er også for tidligt at udlede noget af momsstatistikken, da den først vil ske indberetninger i december eller senere. Endelig vil også tal for præsterede arbejdstimer i fjerde kvartal kunne bidrage til at skabe et bedre overblik over storm-effekten. Det er derfor for tidligt at betegne Allan som en storm i et glas vand, siger Bo Sandberg.

Pihl-konkurs og Boligjobordning
Ifølge Dansk Byggeri kom byggeriets omsætning dårligt fra start i 2013, men indhentede så lidt af det tabte over foråret og sommeren, hvilket blandt andet skyldes den genindførte Boligjobordning. Efterårets omsætning præges af et sæt markante begivenheder i form af konkursen hos Pihl & Søn samt de to storme i fjerde kvartal.

Pihl-konkursen satte midlertidigt en stopper for en række byggerier og medvirkede dermed til at dæmpe aktiviteten i andet halvår, mens udbedring af stormskader naturligvis trækker i modsat retning.

- På bundlinjen tyder det meste på, at efteråret 2013 aktivitetsmæssigt ikke kunne følge med den tilsvarende periode 2012, hvor der blandt andet fandt hamstring af byggeopgaver sted, fordi Boligjobordningen oprindeligt var sat til at udløbe med udgangen af 2012. I 2013 kan vi også konstatere, at nybyggeriet har været på et historisk lavpunkt. Og selv den forventede betydelige effekt af storm- og oversvømmelsesskader i december vil ikke kunne ændre på et aktivitets-, omsætnings- og beskæftigelsesmæssigt minus, når det samlede 2013-regnskab gøres op, fastslår cheføkonom Bo Sandberg.

Artiklen er en del af temaet Branchetal.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141