23948sdkhjf

Fra sort hul til nyt vartegn

Hundredvis af håndværkere er lige nu i fuld gang med at rejse Aarhus' nye vartegn, Dokk1, og mange flere fag kommer til hen over foråret. Torsdag var der rejsegilde på det store projekt.
Det startede som et stort hul i jorden – svarende til to fodboldbaner i et otte meter dybt hul – men inden for det sidste år er råhuset til Dokk1 skudt i vejret takket være de mange hundrede håndværkere, der har deres daglige gang på byggepladsen.

Torsdag den 16. januar var der rejsegilde på det store projekt. I den forbindelse sagde Aarhus' borgmester Jacob Bundsgaard:

- Ved rejsegildet fejrer vi ikke blot en milepæl i byggeriet af Dokk1, men også at et vigtigt skridt byens udvikling. Dokk1 vil blive fremtidens mødested for byens borgere og gæster og vil bidrage til at bringe byen tilbage til bugten. Byggeriet har nu fundet sin form, og nu venter vi spændt på åbningen om et års tid.

500 beskæftiget når der er flest
Dokk1 er del af Urban Mediaspace Aarhus, der med et samlet budget på cirka 2 mia. kr. er Aarhus Kommunes hidtil største bygge- og anlægsprojekt – et projekt som gennemføres i partnerskab med Realdania. Projektet beskæftiger dagligt mange hundrede mennesker.

Her i starten af januar er der omkring 350 fuldtidsansatte på byggepladsen, der tæller håndværkere fra mange forskellige fag. I takt med at råhuset bliver færdigt – altså husets ydre skal – kan de indvendige arbejder begynde. Det gælder blandt andet tømrer-, murer- og malerarbejderne samt alt det, der har at gøre med bygningens installationer - el, VVS, ventilation med mere. Når der er flest aktiviteter i gang i byggeriet, vil op imod 500 mennesker være beskæftiget på byggepladsen. Inden Dokk1 står færdigt vil langt over 1000 mennesker have haft deres gang på byggepladsen.

- Rejsegildet fejrer ikke kun den fantastiske bygning, som skyder op på havnekanten, den er også en fejring af alt det, der skal ske rundt omkring huset. Vi får nogle flotte havnepladser, der giver mulighed for alle tænkelige aktiviteter, og som vil være med til at binde byen og havnen endnu bedre sammen, udtaler rådmand for Teknik og Miljø Kristian Würtz.

Socialt og samfundsmæssigt aspekt
Aarhus Kommune har indarbejdet arbejdsklausuler i entreprisekontrakterne på Dokk1. I entrepriser, hvor kontraktsummen overstiger 10 mio. kr. og hvor kontrakten løber i mindst et halvt år, har Aarhus Kommune desuden stillet krav om, at mindst syv procent af de medarbejdere, der er involveret i byggeriet, skal være personer i praktikstillinger.

Derudover har byggepladsen fast tilknyttet en virksomhedsskole, som er et afklarings- og uddannelsesforberedende tilbud, der er målrettet unge i alderen 17 - 25 år. Virksomhedsskolen er et nyt uddannelseskoncept, der har til formål at bidrage til, at flere unge kan få en uddannelse inden for bygge- og anlægssektoren. Skolens elever har deres daglige gang på byggepladsen, hvor de bidrager til løsningen af konkrete opgaver.

Virksomhedsskolen er et samarbejde mellem Århus Produktionsskole, Aarhus Tech, NCC, Urban Mediaspace Aarhus samt Jobcenter Aarhus.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.103