23948sdkhjf

Strategisk partnerskab styrker samarbejdet

Allerede efter første byggeri har et forsøg med strategisk partnerskab bestået sin prøve og vist, at der kan være fordele ved at lade det samme team af virksomheder udvikle deres samarbejde på flere byggerier...
Med opførelsen af 34 plejeboliger i Holstebro er der taget hul på en række forsøgsprojekter, som skal kaste lys over fordelene ved strategiske partnerskaber. Ved et strategisk partnerskab opføres flere på hinanden følgende projekter i partnering med det samme partneringteam af virksomheder.

Projektet i Holstebro følges op af et byggeri i Kolding, og yderligere forventes endnu et byggeri at blive opført under det samlede navn ”Consensus”. Men allerede i afrapporteringen fra byggeriet i Holstebro bliver det konstateret, at det strategiske partnerskab har bestået sin prøve:

”Samarbejdet mellem projektets hovedparter vurderes at være kommet styrket ud på den anden side af de mange problemer, der har været på projektet, hvilket lover godt for det videre strategiske samarbejde,” hedder det i rapportens konklusionsafsnit.

Rapporten belyser også virkningen af at inddrage fagentreprenørerne i den tidlige fase af byggeriet. De fagentreprenører, der blev udvalgt til at deltage ”har været værdiskabende” og har fået større ejerskab til projektet.

Men bliver de og andre inddraget i de efterfølgende byggerier i endnu højere grad, vil deres samlede viden kunne udnyttes allerede tidligt i projekteringsfasen. Det konstateres dog også, at det er en proces, der er behov for at udvikle.

Undervejs i byggeriet er der indsamlet og beregnet nøgletal for bl.a. tidsfrister, indtjening, arbejdskraftproduktivitet, totalfaktorproduktivitet, kundetilfredshed, fraværsgrad og spildtid. Ikke mindst spildtidsmålingen er interessant – bl.a. fordi det indsamlede materiale er meget omfattende og dækker næsten hele udførelsen.

Målingen viser, at knap 4 procent af de samlede timelønstimer i byggeriet er spildtimer. De 4 procent dækker tid til ”udefra kommende omstændigheder” og ”foregående arbejder, som ikke er afsluttet som planlagt”. Rapporten bekræfter således opfattelsen af, at spildtid er et problem i dansk byggeri.

Rapporten ”Enghaven, Holstebro” er udarbejdet af Byggeriets Evaluerings Center for det konsortium, der står bag forsøgsbyggeriet. Byggeriet er et led i EBST's serie af forsøgsbyggerier, hvor nye samarbejdsformer afprøves.

Kilde: Erhvervs- og Byggestyrelsen

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093