23948sdkhjf

Der er noget i luften

Ifølge Danmarks Miljøundersøgelse, bidrager landets 700.000 brændeovne væsentligt til forureningen af luften med skadelige partikler og sod. Men sådan behøver det ikke at være...
Hos Titan Heating i Hobro har man mere end 10 års erfaring med salg af bl.a. brændeovne til træpiller. ”En af de helt store forskelle mellem en brændeovn og pilleovn er, at en pilleovnen er styret elektronisk og med termostat” forklarer direktør Jens Hyltoft fra Titan Heating ”Derfor kan du regulere den lige så præcist som en radiator”.

Desuden har de bedste pilleovne på markedet et avanceret system til dobbeltforbrænding. Det betyder, at de opvarmer røgen til 900 grader, hvilket antænder de røggasser, som mange andre ovne ville slippe ud i skorstenen til skade for både naturen og brændselsøkonomien. Med en pilleovn kan man derfor opnå virkningsgrader på over 90%, svarende til, at næsten al den energi der er i brændslet, bliver udnyttet.

En af ulemperne ved traditionelle brændeovne er, at det kan være vanskeligt at regulere rumtemperaturen præcist, når man tænder op. Derfor bliver der let for varmt. Når det sker, er der mange mennesker, som lukker for ilt-tilførslen for at begrænse varmen. Problemet med denne praksis er imidlertid, at man kvæler ilden. På den måde falder temperaturen i bålet, hvilket fører til dårlig og uren forbrænding. Med en pilleovn kan man blot slukke for den, hvis det bliver for varmt i stuen.

Problemet med ujævn varmefordeling og dårlig udnyttelse af brændsel, kan løses effektivt ved at vælge en af de mange pilleovne med enten vandtank eller luftsystem. På den måde kan man overføre ”uønsket” varme i stuen til opvarmning af brugsvand eller til opvarmning af resten af huset (enten via radiatorsystemet eller luftkanaler). Fx kan modellen Freddy overføre mere end 80% af sin varmeproduktion til vand eller luft.

En anden grund til at Danmarks brændeovne bliver udpeget som en alvorlig forureningskilde er, at alt for mange mennesker bruger dårligt, urent eller fugtigt brændsel som fx affaldstræ, mælkekartoner eller ulagret discount-brænde. Når du køber træpiller, får du derimod altid et rent produkt, som er fremstillet under kontrollerede forhold med henblik på at opnå så høj en brændværdi som muligt.

En anden alvorlig side af brændeovnsproblematikken er indeklimaet. Astma-Allergi Forbundet har således peget på utætte og åbne ovnlåger, dårligt brændsel, forkert optænding og manglende udluftning, som vigtige kilder til dårligt indeklima. I en pilleovn sker optændingen automatisk ved hjælp af en elektronisk tændingsenhed. Derfor er det slet ikke nødvendigt at åbne ovnlågen, hverken under optænding eller drift. Desuden regulerer en moderne pilleovn selv lufttilførslen, så den altid brænder optimalt.

Hvis du er en af de mange, som pga. de rekordhøje oliepriser, overvejer at købe en traditionel brændeovn, er det vigtigt, at vælge en med en passende kapacitet, da det er meget uhensigtsmæssigt at fyre lidt i en stor ovn. Desuden er det vigtigt, at brandkammerets udformning og ovnens materialevalg er med til at sikre, at ovnen hurtigt når op på en høj drifttemperatur, så du får en ren forbrænding. Som noget helt nyt har den Østriske brændeovnsproducent Austro Flamm nu lanceret et system, som de kalder Heat Memory System (HMS).

Systemet går i al sin enkelhed ud på, at forsyne sin ovn med formstøbte beklædningssten i et nyudviklet keramisk materiale som har unikke varmeegenskaber. ”På den måde kommer din brændeovn til at fungere efter samme princip som en finsk masseovn, der netop på grund af sin enorme vægt er i stand til at optage og lagre store mængder varme og afgive det langsomt. En anden fordel ved systemet er, at den keramiske ”indpakning” hæver temperaturen i dit brændkammer. Det betyder, at ovnen får en endnu bedre og mere ren forbrænding - til glæde for såvel økonomien som miljøet” slutter Jens Hyltoft.

Kilde: Titan Heating

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093