23948sdkhjf

Skarp kritik af fundamentets 3D-metode

3D metodegruppens model for CAD projektering i digitale bygningsmodeller udsættes nu for skarp kritik. Det sker i et debatindlæg, som arkitekt Eigil Nybo fra B3D konsortiet har afgivet i forbindelse med...
”Det er meget svært at se forbindelsen mellem B3D Konsortiets bygherrekrav og Metodegruppens oplæg. En rådgiver, der sidder med Bygherrekravene og de fremlagte metodeanvisninger, vil ikke på nogen måde være i stand til at koble de to anvisninger, idet metodeanvisningerne på helt centrale områder ikke har taget afsæt i Bygherrekravene", skriver Eigil Nybo.

B3D konsortiet står bag konceptet for et kommende bygherrekrav til 3D modeller - et forslag, som i højere grad end metodegruppens "evolutionære" koncept lægger op til et nyt projekterings-paradigme ved overgangen til 3D-projektering. Og det er netop metodegruppens afsæt i den traditionelle projekteringsproces, der falder B3D-arkitekten for brystet.

Metodegruppen viderefører den gængse faseopdeling og kommer derved til ”at fremstå fastlåst og tøvende overfor innovation, nye samarbejdskonstellationer og nye arbejdsmetoder", skriver Eigil Nybo i sin videreudvikling af en kritik, han også fremførte på workshoppen 31. august.

Han peger på, at bygherrekravet definerer den digitale bygningsmodel som en række forskellige ny modeltyper bestemt ud fra deres indhold, hvor metodegruppen knytter dem an til den traditionelle faseopdeling. Rummodellen – der i bygherrekravet er en af de centrale og informationstunge modeltyper – indgår hos metodegruppen alene på dispositionsforslagsniveau, påpeger B3D-konsortiets arkitekt-part.

I sit kritiske indlæg udforder Nybo metodegruppens pragmatiske tilgang og advarer mod at forpasse de muligheder for at optimere projekteringens beslutningsprocesser, som 3D projekteringen i den digitale bygningsmodel åbner mulighed for:

”Metodegruppen har tilsyneladende ikke inddraget internationale relationer, erfaringer og research. Oplægget mangler viden og erkendelse om potentialerne i det nye værktøj. Man tager afsæt i et rigidt koncept, og oplægget er præget af reservation overfor eventuelle nye metoder, nye samarbejdsformer, forandringsprocesser og - måske mest problematisk - et larmende fravær af begejstring", slutter Eigil Nybo sin bredside mod metode-oplægget.

Nødt til at reagere

Indlægget er sendt på B3D konsortiets brevpapir, men giver sig ikke formelt ud for at være konsortiets formelle høringssvar. Projektleder i B3D, Jan Karlshøj, der i et andet høringsindlæg leverer en lang række mere specifikke kommentarer, er dog helt på det rene med Eigil Nybos indlæg og bakker det principielt op:

”Vi mente jo, at metode-arbejdet skulle understøtte bygherrekravene. Når vi kan se, at det på en række punkter ikke er tilfældet, er vi også nødt til at gøre opmærksom på det. Ellers ville man med rette senere kunne bebrejde os, at vi ikke reagerede i tide", fremhæver Jan Karlshøj.

"Når det er sagt, vil jeg samtidig understrege, at vi har god kontakt med metodegruppen. Og hvis der i gruppen er forståelse for vores synspunkter, skal vi også nok få enderne til at mødes”, siger Jan Karlshøj.

Overrasket

I Det digitale fundament er projekterleder for 3D-metodearbejdet Kim Jacobsen overrasket over B3D-konsortiets skarpe udmeldning:

"Vi har flere gange i processen taget initiativ, sammen med læringsnetværket, til at mødes med B3D for at afstemme vores projekter, og hverken her eller på august-workshoppen har jeg hørt det, de siger nu", siger Kim Jacobsen:

"Lige nu arbejder vi i metodegruppen på at sammenskrive vores kommentarer til alle de forskellige spørgsmål og bemærkninger, der er fremkommet ved nu og efter workshoppen. Her vil vi selvfølgelig også forholde os til Eigil Nybos indlæg. Noget af det kan jeg være enig i, andet er ikke vores opgave at løse. Når det kommer til
det konkrete, er det min vurdering, at den arbejdsmetode, vi anviser, kan understøtte B3D konsortiets bygherrekrav. Og hvis B3D mener noget andet, må vi bede dem om helt specifikt at udpege, hvilke bygherrekrav og hvilke ting, vi udelukker, for jeg kan ikke se det" siger Kim Jacobsen og tilføjer:

"Det gør mig lidt ked af det, når B3D hævder at vi bevæger os mod Nord og Syd i forhold til hinanden. Hverken branchen eller vi kan selvfølgelig leve med, at bygherrekrav og 3D arbejdsmetode kører i hver sin retning. Det mener jeg heller ikke er tilfældet - jeg mener dybest set, det er et spørgsmål om ord. Nu har vi aftalt et møde med B3D konsortiet i næste uge. Jeg håber, at vi her kan få drøftet tingene rigtigt igennem, så vi sammen kan komme det rigtige sted hen."

Kilde: Erhvervs- og Byggestyrelsen

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094