23948sdkhjf

Fremtidens typehus bygger på beton

Den danske elementproducent Expan oplever et decideret boom i interessen for beton til typehuse. Et af de seneste eksempler er første hus fra det visionære typehusfirma M2. Huset er tegnet af arkitektfirmaet Cebra, som for første gang står bag et typehus med betonelementer.
Danskerne er blevet vilde med beton til parcelhuse. Det kan Expan tale med om, for producenten oplever i disse tider et boom i salget af elementer af beton og letlinkerbeton til parcelhuse – lige fra de eksperimenterende arkitektvillaer til de mere traditionelle typehuse.

Ifølge Expan falder arkitekterne blandt andet for elementernes rene linjer og mulighederne for at mikse dem med andre materialer som tegl og træ. Og familierne lægger desuden vægt på et godt indeklima og at elementerne lydisolerer rigtigt godt.

En af de arkitekter, der skubber på udviklingen er Carsten Primdahl fra arkitektfirmaet Cebra. Han har tegnet huset ”Delta” for det utraditionelle typehusfirma M2.

Elementerne fra Expan understreger husets arkitektur og skaber et godt indeklima. Det oplyser Nikolaj Kirsch, der er produktchef for Expan Villa, der har specialiseret sig i parcelhuse.

- Betonelementer passer nøjagtigt til de tanker, vi havde gjort os om husets arkitektur. Elementernes størrelse passer præcis til husets mål, og på den måde giver det huset et meget enkelt og rent udtryk med glatte vægge, fortæller Carsten Primdahl.

Fordel for familien
Ifølge arkitekten har betonelementerne desuden den fordel, at de sikrer en kort byggeperiode.

- Husets elementer bliver fremstillet på en fabrik og derefter fragtet til byggepladsen. Her kan man ret hurtigt sætte elementerne op og på den måde lukke huset, forklarer Carsten Primdahl.

Det giver blandt andet den fordel, at man kan arbejde på huset udvendigt og indvendigt sideløbende.

At elementerne fremstilles på fabrik betyder desuden, at familien hurtigt kan flytte ind i deres nye hjem, da byggeriet ikke forsinkes af mangel på håndværkere til byggepladsen.

- Kombinationen af både de arkitektoniske muligheder og den effektive byggeproces gør elementerne meget egnet til fremtidens typehusbyggeri, som blandt andre M2 står for, og hvor der netop er fokus på både effektivt byggeri og udfordrende arkitektur, vurderer Carsten Primdahl.

Det er især elementer af typen letklinkerbeton som hitter til parcelhuse. Alene i første halvår af 2006 har Expan leveret elementer til flere end 1.000 danske parcelhuse.

Kilde: Expan.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079