23948sdkhjf

Landsbyer og landdistrikter på vej mod fremtiden

Danmarkskortet forandres radikalt i disse år. Væksten sker i de større byer og byregioner, hvorimod de mere perifere landsdele står over for afvandring og negativ vækst. Men kan udviklingen ikke vendes? Lolland Kommune, Thisted Kommune og Bornholm Kommune sætter i samarbejde med Realdania fokus på at undersøge og udvikle alternative bæredygtige strategier for yderområdernes landdistrikter og landsbyer.
I takt med den tiltagende globalisering, af-industrialisering og ændring af landbrugets produktionsvilkår, er der opstået en væsentlig skævvridning af danmarkskortet.

Forandringerne afspejler sig i debatten om planlægningen og udviklingen af det fysiske miljø og medfører væsentlig ændrede rammer for levevilkårene i yderområderne. Der er en stigende erkendelse af, at udligning mellem center og periferi-områder ikke i sig selv kan afhjælpe udviklingen, men at der er behov for nye strategier.

Tanken med det nye projekt Landsbyer og Landdistrikter er ikke i første omgang at skabe økonomisk vækst i områderne som helhed, men derimod at fastholde og forbedre de kvaliteter og potentialer, som findes i yderområderne i dag. Særligt vil der blive lagt vægt på de kvaliteter, der opleves som en mangelvare i byområderne, f.eks. natur, god plads samt fred og ro.

De danske landdistrikter og landsbyer skal således ikke opfattes som en fattig udgave af landets centrale områder, men som et bæredygtigt alternativ med helt andre kvaliteter og udviklingsmuligheder. Det er med dette udgangspunkt, at udviklingsstrategierne vil have fokus på at skabe livskvalitet i yderområderne.

Projektet baserer sig på gennemførelse af en række demonstrationsprojekter i partnerskab mellem Realdania og de tre kommuner: Lolland Kommune, Thisted kommune og Bornholm Kommune, samt på tværgående aktiviteter omfattende udredning, analyser og formidling, der skal understøtte demonstrationsprojekterne.

Projektets samlede økonomi er på 195 mio. kr., heraf bidrager Realdania med 105 mio. kr.

- Det bliver en spændende opgave at gå i gang med i samarbejde med Realdania. Vi ser frem til de mange borgermøder og til de mange forslag der vil komme ind på denne baggrund. Den store udfordring bliver at vælge de netværkslandsbyer, der kan komme i betragtning til at modtage støtte til konkrete projekter, siger Borgmester i Thisted Kommune Erik Hove Olesen siger om projektet.

Kilde: Realdania.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078