23948sdkhjf

Byggeteknisk viden skal formidles

Byggeteknisk viden skal ikke blot stilles til rådighed - den skal formidles. Når tømreren udfordres af ny viden, oparbejder han en know-how, der gerne skal resultere i både håndværk af høj kvalitet og effektivt byggeri. Og det gælder for alle parter i byggeriet. Derfor er det afgørende, at mester og hans medarbejdere, ingeniøren og arkitekten til hver en tid får adgang til den byggetekniske viden, de har brug for.
Det er vigtigt at skelne mellem det at stille til rådighed og det at formidle på internettet. Når publikationer stilles til rådighed, er det typisk ikke muligt at søge i dem. Derfor er det oftest kun muligt at finde den viden, man ved man har brug for – og ikke den, man ikke vidste man manglede.

Jo flere anvisninger, branchevejledninger og standarder, der produceres, jo højere krav stiller det til formidlingen af disse.

Heldigvis har vi i dag fået adgang til netbaserede løsninger. Elektronisk formidling af viden handler om at skabe overblik, at samle adgangen til erhvervets publikationer, og om at præsentere den byggetekniske viden i en kontekst, der ligger tæt på modtagerens praksis. Formidlingen er afgørende for, om rette mand finder den rette viden på rette tidspunkt. Og det kræver indsigt i de forskellige fagfolks måder at søge viden på.

Producenter og formidlere
Byggebranchens institutioner, oplysningsråd og organisationer løfter den vigtige opgave med at sikre erhvervet den viden, der er behov for. Nogle gange i samarbejde, som bygviden.dk er et eksempel på, andre gange hver for sig.

Bygviden.dk anvendes af alle byggeriets parter - fra projekterende til udførende.

Det har vist sig at være en fordel for byggeriets virksomheder, at de som regel kun behøver at besøge én hjemmeside, når de søger viden. Byggeriets institutioner og oplysningsråd, der producerer byggeteknisk viden, stiller en lang række af deres publikationer til rådighed via bygviden.dk. Og byggeriets organisationer formidler dem.

De situationer, hvor for eksempel håndværksmesteren typisk søger viden, stiller nogle særlige krav til formidlingen, som bygviden.dk imødekommer. En håndværksmester vil typisk have en praksisnær indgang til viden, og han vil have mulighed for at få anvisningen eller vejledningen mellem hænderne med det samme. Det er naturligvis fordi hans behov for viden typisk opstår i situationer, hvor han skal løse et konkret problem eller midt i udførelsen af en bestemt opgave.

Håndværksmesteren ønsker desuden, at han kan nøjes med at gå et sted hen, når han skal søge viden. Og dette sted skal gerne være et, han har kendskab til. Som en naturlig ting, henvender Dansk Byggeris medlemmer sig til deres organisation, når de søger viden.

Bygviden.dk har ikke andre interesser end at formidle branchens viden til byggeriets virksomheder. De tre organisationer løfter i samarbejde en andel af det store formidlingsarbejde i erhvervet – og er med til at sikre, at mester og svend, ingeniør og arkitekt kan finde og få fat i den viden de har brug for.

www.bygviden.dk

Kilde: Dansk Byggeri.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109