23948sdkhjf

Ordrebøgerne i april er tykkere end sidste år

Men hverken Boligjobordningen, stormskader eller den milde vinter får byggeriets nøgletal op at ringe.
Den sammensatte konjunkturindikator for bygge- og anlægsbranchen, som Danmarks Statistik udarbejder, faldt for anden måned i træk, men ligger alligevel på et højt niveau i forhold til de foregående fem år.

Hos Dansk Byggeri hæfter man sig ved, at konjunktursituationen både i byggeriet og generelt i dansk økonomi er entydigt bedre end sidste år ved denne tid.

- Der er ikke længere tvivl om retningen i dansk økonomi. Problemet er, at tempoet i vendingen stadig er for lavt. Foreløbig tyder alt på et i bedste fald meget krybende opsving, siger cheføkonom hos Dansk Byggeri, Bo Sandberg.

Konjunkturindikatoren, der er sammensat af byggevirksomhedernes beskæftigelsesforventninger og en vurdering af ordrebeholdningens størrelse, på minus 6 for april mod minus 4 i marts og minus 3 i februar.

Nøgletal burde være bedre
Selvom stemningen i byggeriet har lidt små knæk over de seneste par måneder, er det endnu for tidligt at afblæse den stigende positivitet, der har præget konjunkturerne siden efteråret af 2013.

Set i lyset af den milde vinter, stormskader og Boligjobordningen kan det alligevel undre, at nøgletallene ikke har vist sig bedre i første kvartal af 2014.

- Det er overraskende, at stormskaderne, den milde vinter og tilstedeværelsen af Boligjobordningen – tre ting, der alle var fraværende i 1. kvartal 2013 – tilsammen ikke har givet endnu bedre byggenøgletal, hvad omsætning, ledighed og konjunkturindikator angår, siger Bo Sandberg.

Det er dog positivt, at ordrebøgerne i bygge- og anlægsbranchen primo april indeholder arbejde til 4,5 måneders arbejde mod 3,6 måneder ved samme tid sidste år. Set over en længere periode er ordrebøgerne mindre end på samme tidspunkt i 2011 og 2012.

Svært at komme det sidste nøk
Den underliggende konjunkturudvikling i byggeriet lader fortsat meget tilbage at ønske, blandt andet fordi nybyggeriet af boliger ligesom erhvervsbyggeriet er historisk lavt. Også privatforbruget lider under en markant ændret opsparingsadfærd i kølvandet på finanskrisen.

- Byggeriets konjunkturbarometer faldt til bunds som en betonklods ned i det negative felt i 2008 og 2009. Derfra skete en vis genopretning gennem 2010 og 2011, mens der var stilstand i 2012 og 1. halvår 2013, forklarer cheføkonomen og fortsætter:

- Senest er der dog sket en ny markant fremgang i byggeriets samlede konjunkturindikator – men det er som om, man ikke helt formår at komme det sidste nøk op i det positive territorium. Det afspejler dog meget godt den svage underliggende konjunkturudvikling.

Artiklen er en del af temaet Branchetal.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109