23948sdkhjf

Den milde vinter er ovre: Negativ stemning i byggeriet

Effekter af storme og mild vinter kan ikke længere holde byggevirksomhedernes forventninger til fremtiden oppe.
Den sammensatte konjunkturindikator for bygge- og anlægsbranchen dykkede fra minus 7 i april til minus 13 i maj. Det viser den seneste opgørelse fra Danmarks Statistik, der tager udgangspunkt i virksomhedernes beskæftigelsesforventninger og vurdering af ordrebeholdning.

Et markant fald i virksomhedernes beskæftigelsesforventninger påvirker indikatoren negativt i maj. Det samme gør ordrebeholdningen, som længe har ligget på et stabilt negativt niveau.

- Den milde vinter har bevirket, at byggeaktiviteten var højere end det gælder under ’et normalt vintervejr’, og de to efterårsstorme har også medført højere byggeaktivitet. Nu er disse to ekstraordinære effekter aftaget, og forventningerne er faldet, forklarer chefanalytiker hos Dansk Byggeri, Finn Bo Frandsen.

Dansk Byggeri fokuserer også på, at både det private boligbyggeri og erhvervsbyggeriet ligger underdrejet, og forklarer blandt andet, at bestanden af ledige erhvervslokaler skal ned på et lavere niveau, før egentlig fremgang i erhvervenes byggeinvesteringer kan forventes.

4,5 måneders arbejde i ordrebøgerne
Ordrebøgerne i bygge- og anlægsbranchen indeholder per primo maj 2014 arbejde til 4,5 måneder. Det er på samme niveau som april, og lidt bedre end for et år siden, hvor der var ordrer til 4,3 måneders produktion.

Opgørelsen viser også, at virksomheder, der udgør 5 procent af beskæftigelsen i bygge- og anlægsbranchen oplever finansielle forhold som produktionsbegrænsninger. Det er færre end i de to foregående måneder, men kun en lille forbedring sammenlignet med i fjor, hvor det var 6 procent.

- Både ordrebøger og produktionsbegrænsninger går således i den rigtige retning, men i bygge- og anlægsbranchen går det stadig kun fremad i sneglefart, slutter Finn Bo Frandsen.

Artiklen er en del af temaet Branchetal.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109