23948sdkhjf

Innovativ facadeteknologi med glas og komposit

Fremtidens facadeteknologi kombinerer fordelene fra glas og komposit. Demonstationsbygningen „Spirit“ på messen Swissbau viser nye muligheder på facadeområdet.
Den 9 meter høje facade til Spirit-bygningens trappetårn på den internationale byggemesse Swissbau giver et indtryk af de nye muligheder, der åbner sig ved at kombinere glas og komposit: store glasflader med næsten usynlige og højisolerende samlinger. Teknologien kaldes Composite Glazing (pat. pend.)

På udstillingen Swissbau 2007 i Basel i Schweiz så man på Spirit-særudstillingen en 9 meter høj facade med kompositprofiler og store spænd af glas.Det nye tiltag på facadeområdet er et resultat af et internationalt samarbejde. Universitetet i Stuttgart i Tyskland har stået for konstruktion og beregning, mens det Schweiziske firma Glas Trösch har leveret glasset og står for limning foruden de nødvendige tests. De bærende profiler af komposit kommer fra Fiberline Composites, der er leverandør af profiler til den europæiske glas-, facade- og vinduesindustri.

Arkitekt Ueli Moor fra Glas Trösch siger:

-Det store spænd på denne demonstrationsfacade er mulig, fordi denne nye teknologi kombinerer og udnytter de stærke sider hos både glas og komposit.

Ved instituttet ITKE på Stuttgart Universit er kombinationen af glas og komposit et vigtigt forskningsområde.

- Facaden på Swissbau hører til de første konstruktioner i fuld skala, og derfor leverer byggeriet værdifuld viden til den videre udvikling, siger professor Jan Knippers og Dr. Stefan Peters fra Stuttgart Universitet.

- Glas og komposit supplerer hinanden fremragende. Ved at lime glas og komposit får man en kombination af to byggekomponenter, der næsten har den samme længdeudvidelse. De udgør i fællesskab et bærende byggeelement, og derfor er det muligt at opnå meget slanke facadeprofiler, siger Dr. Stefan Peters, der forsker i at kombinere glas og komposit.

Facadeteknologi til moderne arkitektur
- Arkitekter og facadebyggere får med den nye teknologi en række tidligere ukendte designmuligheder, understreger arkitekt Gonzalo Guddat fra Fiberline Composites.

- Mange arkitekter er glade for materialet, fordi de kan lave næsten endeløse flader af glas. Set indefra forstyrres blikket heller ikke af brede rammer eller stolper. Desuden kan vores kunder vælge at bygge en række funktioner ind i deres facade eller vinduesprodukt, siger Gonzalo Guddat.

Kilde: Fiberline Composites - www.fiberline.dk

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078