23948sdkhjf

Stormvejr skabte job i byggeriet

Byggebeskæftigelsen er steget i årets første kvartal, men det kan især tilskrives den milde vinter og udbedring af stormskader.
Bygge- og anlægsbranchen står for den største stigning i arbejdstidsregnskabet for første kvartal 2014, hvor 4 procent flere arbejdstimer har løftet beskæftigelsen med 3.400 personer svarende til 3,2 procent.

Det hører dog med til fortællingen, at de ekstraordinære effekter fra storm- og stormflodsskaderne får billedet til at se lysere ud for bygge- og anlægsbranchen, end der er belæg for i den underliggende konjunktursituation.

- Det, der er gået godt, kommer ikke skidt tilbage. Og vinteren 2014 har været positiv for bygge- og anlægsbranchen. Stormskaderne og den milde vinter har både ført til nyansættelser og har bevirket, at vi i år undgik nogle af de sædvanlige sæsonafskedigelser, siger cheføkonom i Dansk Byggeri, Bo Sandberg.

Chefkonsulenten forklarer, at stormene gav udslag i branchens ordrebøger i første kvartal, men at arbejdet i første omgang blev varetaget af en eksisterende arbejdsstyrke:

- (…)I den tidlige fase af reparationsarbejdet blev stormskaderne håndteret via overarbejde fra den eksisterende arbejdsstyrke i byggeriet. Det kan man se ved, at de præsterede arbejdstimer voksede mere end beskæftigelsen. Men siden opstod der så også egentlige nye job i kølvandet på de to voldsomme storme, der hærgede i slutningen af 2013, siger Bo Sandberg.

Dansk Byggeri advarer mod, at medier og politikere bedømmer branchens grundlæggende konjunkturtilstand på baggrund af de meget gunstige og ekstraordinære effekter, der gjorde sig gældende i første kvartal 2014, og som nu langsomt vil klinge af i løbet af det kommende halve års tid.

Arbejdstidsregnskabet er lavet af Danmarks Statistik, og viser at bygge- og anlægsbranchen præsterede 60,8 millioner arbejdstimer i første kvartal.

Artiklen er en del af temaet Branchetal.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.128