23948sdkhjf

White Arkitekter vinder opgave i Næstved

Næstved Varmeværk vil sætte nye standarder for, hvordan udvindingen af bæredygtig energi indtænkes i by og natur.
I Næstved har White Arkitekter vundet konkurrencen om et nyt flisværk, der kommer til at omfatte både en stor kedelhal, værksteder og en undervisningsbro, hvor besøgende kan interagere og lære om biobrændsel.

White vandt konkurrencen ved at tage bæredygtighed til nye højder via et fremtidssikret varmeværk, som kombinerer produktionen af bæredygtig energi med formidling. Huset indeholder desuden nyt domicil og arbejdspladser for Varmeværkets medarbejdere og forventes – ifølge den nuværende tidsplan – at færdigt i slutningen af 2016.

- Vi ønsker at skabe et værk, der er en del af det grønne på mange niveauer, og som indtager det nære landskab snarere end at trænge sig på det bymæssige. Vores design lægger op til brugen af skovens og Suesåens potentielle energi, og man kan sige, at anlægget ’høster’ dets omkringliggende ressourcer. Drømmen har været at optage en diskret ’flis’ af det naturlige landskab og skabe et innovativt, formidlende anlæg i tæt dialog med de nære, grønne omgivelser, forklarer Morten Vedelsbøl, som er kreativ chef i White Arkitekter.

Med direkte reference til de tværgående broforbindelser i Maglemølle Erhvervspark etableres et øvre besøgs- og udstillingsplan, der formidler værkets indre logik – lige fra brugen af vandet i Susåen, over forståelsen for skabelsen af biobrændsel til det direkte indblik i selve værkets maskinrum.

- Sekvensen langs den løftede gade indrettes som én sammenhængende, interaktiv udstilling på kanten af skoven, der formidler budskaberne om den bæredygtige energi. Gadens nedre plan fungerer som hovedåren for de ansatte i det daglige og kobler samtidigt, gradvist det grove maskinelle med det blødere og mere menneskelige, forklarer Morten Vedelsbøl.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078