23948sdkhjf

11.200 specialfremstillede bølgeplader til stort staldbyggeri

Hvordan får man et byggeri på mere end 1 hektar til at være diskret og gå i ét med dets naturlige omgivelser? Den udfordring stod Håstrupgård i Fredericia med under projektering af fem nye svinestalde.
I april måned tog Håstrupgård, en avls-
Fakta: Håstrupgårds nye staldanlæg
Omfang: 10.500 m2 stald
Tagbeklædning: 11.200 stk. olivengrønne B6 bølgeplader
Bygherre: Gårdejer Hans Bang Hansen
Bygherrerådgiver: Danish Farm Design
Håndværker: Skibild Entreprise
Klar til grise: Primo november 2014
og opformeringsbesætning ved Fredericia, fat i en mangeårig drøm om at samle smågrise-produktionen ét sted. Siden første spadestik er et stort staldanlæg på mere end én hektar fordelt på fem mindre bygninger skudt op på Mosevråvej 115 ved Fredericia.

Hos projektfirmaet Danish Farm Design A/S, der har fungeret som rådgiver på byggeriet på Håstrupgård, har man haft fokus på at få staldene til at falde godt ind i omgivelserne. En opgave med visse udfordringer:

- Det har været en stor opgave at få så stort et byggeri til at virke naturligt og ikke tage for meget plads i landskabet, når det samtidig også skal fungere rent praktisk. Fx kunne vi ikke placere staldene for tæt på naboerne på grund af udsyn og eventuelle lugtgener, og dertil kommer det rent logistiske, som hvordan trafikken bedst ledes til og fra anlægget, forklarer projektchef i Danish Farm Design Søren Jacobsen.

11.200 specialfremstillede bølgeplader
I arbejdet med at skabe et harmonisk sammenspil mellem byggeriet og naturen har man blandt andet udnyttet terrænets kupering ved at placere anlæggets høje bygninger i terrænets lavninger.

Man valgte også at ty til en mere atypisk tagløsning fremfor de traditionelle materialer i stål eller fibercementbølgeplader i mørkegrå farvenuancer. Da græstørv ville blive for dyrt, faldt valget på en grøn bølgeplade.

Cembrit, der producerer tag- og facadebeklædning, står bag bølgepladen - godt og vel 11.200 grønne B6-bølgeplader samt rygninger og hætter - som de har specialfremstillet til Håstrupgård i en olivengrøn farve, der falder i med området:

- Stort set alle landbrugsbyggerier i Danmark er beklædt med grå, sorte eller ubehandlede fibercementplader, men det er materialer, som farvemæssigt ikke passer til omgivelserne på Håstrupgård. Vi specialfremstillede derfor vores populære B6-bølgepladeprofil i en olivengrøn farve, der passer godt til bygningen og naturen, og dermed matcher bygherrens ønsker for byggeriet, siger chefkonsulent i Cembrit, Arne Vestbjerg.

De fem stalde er forbundet med såkaldte mellembygninger i store glaspartier for at åbne endnu mere op for dagslys. Derudover er bygningerne placeret, så den bagvedliggende skov også kommer til sin ret.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.08