23948sdkhjf

Renovering og udbedring holder hånden under beskæftigelsen

Utilstrækkelige investeringer i nybyggeri og renoveringer får Dansk Byggeri til at forvente et markant fald i byggebeskæftigelsen i 2015.
151.400 arbejdere, funktionærer og mestre var i ifølge Danmarks Statistik beskæftigede ved bygge- og anlægsvirksomhed per medio august 2014.

Det er 3.100 flere end på samme tid i 2013, og det svarer til en stigning i beskæftigelsen på 2,1 procent, skriver Dansk Byggeri om de faktiske tal fra opgørelsen.

- Den lidt højere aktivitet kan tilskrives de omfattende renoveringer af de almene boliger, udbedringer efter stormene, og at der formentlig er flere husstande end sidste år, der benytter BoligJobordningen, da den mulighed udløber ved årets udgang, vurderer chefanalytiker Finn Bo Frandsen fra Dansk Byggeri og tilføjer:

- Det er således værd at bemærke, at den lidt højere aktivitet skyldes politiske aftaler og naturkræfterne, og at der er tale om midlertidige effekter, som gradvist ebber ud.

Utilstrækkelige investeringer
Dansk Byggeri redegør i sine løbende konjunkturopdateringer for udviklingen i den danske samfundsøkonomi. En af pointerne, der går igen, er, at de svage vækstrater i samfundsøkonomien trods flere forbedrede nøgletal endnu ikke har skabt et såkaldt konjunkturbetinget opsving.

- Den økonomiske vækst er slet ikke stærk nok til at kunne skabe et konjunkturbetinget opsving i den private byggeaktivitet. Der bliver ganske enkelt ikke investeret tilstrækkeligt i nybyggeri og renoveringer af boliger og erhvervsbygninger, og derfor forventer vi et fald i beskæftigelsen på omkring 5.000 fra 2014 til 2015, fortæller Finn Bo Frandsen og henviser til Dansk Byggeris nye konjunkturanalyse fra oktober.

Senest har Dansk Byggeri påpeget risikoen for, at der vil opstå et aktivitetsmæssigt tomrum i 2015 , hvorfor den ellers stigende byggeomsætning vil lide. Den udmelding står i skærende kontrast til den 2015-prognose, som CRM-Byggefakta for nyligt offentliggjorde, der forudser positiv udvikling i byggeaktiviteten.

Nedslidning tager fart
Krisen i dansk økonomi afspejler sig ifølge Dansk Byggeri blandt andet ved, at nedslidningen af de private erhvervsbygninger og de offentlige bygninger, taget under et, nu er meget større end erhvervslivets og den offentlige sektors investeringer i udbygning og opretholdelse af de bygninger, som udgør de fysiske rammer for vore arbejdspladser.

- Det nye nationalregnskab viser, at værdiforringelsen af bygningerne udgjorde 51 mia. kr. i 2013, men investeringerne i nybyggeri og hovedreparationer var 40 mia. kr. Så værdien af de fysiske rammer for vore arbejdspladser i erhvervslivet og den offentlige sektor blev altså 11 mia. kr. mindre. Denne tendens er blevet forstærket siden 2010, fortæller chefanalytiker Finn Bo Frandsen.

- Der vil være 10.000-15.000 flere beskæftigede ved nybyggeri og bygningsreparation, hvis erhvervslivets og den offentlige sektors investeringer i nybyggeri og opretholdelse af bygningerne skal være større end nedslidningen, pointerer Finn Bo Frandsen.

Artiklen er en del af temaet Branchetal.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.097