23948sdkhjf

Unge københavnere truer de gamle arkitekter

Flere af de nystartede tegnestuer fra København er nu ved at være så store, at de reelt kan presse de etablerede arkitekter på bundlinjen.

Der er et generationsskifte under opsejling i den danske arkitektbranche, som fremover må vænne sig til, at det ungdommelige magtcentrum befinder sig i det centrale København.

Det mener Bo Jeppesen, arkitekt MAA og partner i Site A/S, som blev grundlagt i foråret 2006 og i dag har adresse i 2400 København NV.

- Ser man på gruppen af københavnske tegnestuer, som er blevet grundlagt inden for de sidste 5-10 år, har de stort set alle oplevet fremgang i løbet af de sidste tre år, hvor arkitektbranchen som helhed har oplevet beskeden eller slet ingen vækst, pointerer Bo Jeppesen.

Læs brancheanalysen: Arkitektbranchen tjener for lidt på opsving

Påstanden bakkes op af Building Supplys egen analyse, som er foretaget blandt 10 af de mest toneangivende københavnske tegnestuer grundlagt inden for de seneste 10 år. Samtlige tegnestuer kan fremvise vækst på bundlinjen i løbet af det seneste regnskabsår, og som helhed har tegnestuerne forøget indtjeningen efter skat fra godt 4 til 12 mio. kr.

Med væksten er fulgt en stigende opmærksomhed fra både ind- og især udland, hvor man ser på København som et af de mest relevante steder i verden, når det gælder fremadskuende arkitektur.

- I udlandet følger man tegnestuer som Adept, Cobe og Effekt langt tættere end de gamle og veletablerede arkitektfirmaer. Det er de tegnestuer, som har en stærk profil med en særlig tone og metodik, der vækker opsigt uden for Danmarks grænser, mener Bo Jeppesen.

”Billig arbejdskraft er branchens dilemma”

De små tegnestuer viser flotte vækstrater på bundlinjen, men bag tallene gemmer sig historien om en udbredt brug af billig arbejdskraft. Således udgør praktikanter en forholdsmæssig stor del af arbejdsstyrken hos mange af de små tegnestuer, og det giver selvsagt en vis konkurrencefordel.

- Mange af de små tegnestuer har måske 20 ansatte, hvoraf de 10 er praktikanter. Men har man et firma med 200 ansatte, kan man altså ikke køre med 100 praktikanter, siger Bo Jeppesen, som erkender, at de lave lønninger i det lange løb skaber en usund konkurrence på markedet.

- Det er klart, at flere af de nye virksomheder, der kommer nedefra, er med til at presse prisen. Og det kan godt ærgre mig lidt, at brugen af billig arbejdskraft er så udbredt i vores branche. Men det er en nødvendig del af virkeligheden. Også fordi mange bygherrer udelukkende ser på, hvor mange ansatte en tegnestue har. Har man 10 ansatte, er det i nogle tilfælde ikke nok, selv om det skulle være de 10 bedste arkitekter i verden. Derfor tvinges de små tegnestuer til at puste antallet af ansatte op med eksempelvis praktikanter, siger Bo Jeppesen.

Han oplyser, at Site A/S ikke deltager i særligt mange konkurrencer i traditionel forstand, men snarere lægger energien og ressourcerne i kundepleje. Af samme grund benytter Site A/S sig ikke af praktikanter, men beskæftiger i dag omkring 15 ansatte ”når man tæller rub og stub med”, som Bo Jeppesen siger det.
Fusioner et logisk skridt frem
Han forudser, at udviklingen kun vil fortsætte og dermed udgøre en voksende konkurrence for de kendte arkitektmastodonter som eksempelvis Arkitema, C. F. Møller og Henning Larsen Architects.

- Mange af de små tegnestuer kan og vil selv, efter at de i flere år kun er blevet brugt i ide-fasen af de store arkitektfirmaer. Når de små tegnestuer når en vis størrelse, stiger ønsket om at blive mere professionel også. Samtidig har mange af arkitekterne i de unge tegnestuer til tider levet for halv løn. Nu begynder de også at få børn og have faste udgifter til biler og realkreditlån, og så er det en naturlig udvikling også at ville tjene flere penge, lyder det med et smil fra Bo Jeppesen.

Han forestiller sig derfor, at den nuværende underskov af københavnske tegnestuer i antal bliver reduceret de kommende år gennem fusioner. Og Site A/S – som netop i disse dage lægger sidste hånd på regnskabet for 2013/14 med en fordobling af bruttoresultatet fra 4 til 8 mio. kr. til følge – er blandt de tegnestuer, som anerkender potentialet i at gå samme med andre arkitektfirmaer. .

- Vi tænker helt sikkert på, om vi ikke kunne opnå fordele ved at fusionere med nogle af de andre tegnestuer. Mange af de administrative omkostninger vil for eksempel blive forholdsvis mindre, fordi du kun behøver én bogholder uanset om du har 10 eller 25 ansatte. Problemet er bare, at mange arkitekter ser og opfatter sig selv som en slags kunstnere, med hvad der til følger af følelser knyttet til tegnestuens navn og særlige profil, og endelig kræver en fusion jo, at alle partnere skal blive enige. Det kan godt være en stor opgave, lyder det fra den københavnske tegnestue.

Plads til flere mellemstore tegnestuer
I Building Supplys analyse er Christensen & Co. Arkitekter (CCO) segmentets største tegnestue med Cobe i hælene, når man måler på bruttoresultatet. Herfra er der et vist spring ned til de næste tegnestuer, som blandt andre omfatter Site A/S.

Ifølge Bo Jeppesen er markedet dog langt fra mættet endnu.

- Jeg mener, der er plads til mindst 10 tegnestuer på størrelse med CCO og Cobe i København. Dermed ikke sagt, at enhver nystartet tegnestue kan vokse sig op i samme størrelse, for det er der selvfølgelig ikke plads til- hvis ikke de ”gamle” frivilligt eller ufrivilligt viger pladsen.
Hold dig opdateret med Building Supply DK
Kommentarer (0)
Forsiden lige nu

Munck Gruppen vinder milliardudbud på Grønland

Beslutningen om det sidste af tre lufthavnsprojekter lader dog vente på sig

Rambøll hovedrådgiver på 2,3 milliarders letbaneprojekt

ABC Pavilloner vinder Femern-kontrakt

DSB vælger rådgiver til tre byggeopgaver

Spionage-tiltalt tidligere Velux-chef skal for retten i april

Nyhedsbrev

34.276 modtager dagligt nyhedsbrevet.

Se det seneste nyhedsbrev. Annoncér i nyhedsbrevet

Sikkerhedstest af ny metro presser tidsplan for åbning

1

Malerfirma klar til kæmpeprojekt på Øresundsbroen

Nu er datoen endelig sat: Amager Bakke åbner i efteråret

Ørestad får et kulturhus

Ny alliance vil fremtidssikre murerfaget

Rådgivende ingeniører har rekordindtjening for femte år i træk

Finansiering på plads til stort feriecenter på Als

CRH Denmark køber familievirksomhed

Skala Arkitekter tegner cirkulært boligbyggeri i Middelfart

Omsætningen i byggeriet er kommet godt fra start i 2019

Nordisk modulgigant går på børsen

Eurodan-Huse runder milliarden

Arkitekt fundet til 156 fynske boliger

HSHansen udvider igen

Solgt for et halvt år siden: Nu er Balslev gået konkurs

Dansk Byggeri rystet over ny ministers udmelding

Filialchef i Bygma får endnu en hat

Lund & Staun er konkurs

De skal tegne besøgscenter på Stevns Klint

Minister til virksomheder: Tag lærlinge før I råber på mere arbejdskraft

Ugens konkurser - uge 27

NCC er halvvejs med renovering af Lyngbyvejen

Minister genindfører løb på Storebæltsbroen

Gentofte vil kun hyre byggefirmaer med lærlinge

Nyt om navne

Konkurstal overgås kun af katastrofeår

Byggefirma tiltalt for at tjente på ulovlige ukrainske arbejdere

Landets største entreprenører har kun få lærlinge

Kendt dansk arkitektfirma vinder museum i Sverige

3

Milliondonation sikrer jysk børnehospice

Nyt om navne

Se alle Medlemmernes egne nyheder

40 fods støjdæmpet container med opsamlingskar

VVS-grossist investerer i fremtidig arbejdskraft

Grindex løsninger til industrien

Manicus Teknik præsenterer KTR koblinger til pumpeteknologi

Ny stor plads i København

Riwal ekspanderer i Europa

Optimér din viden om transformerstationer (10/0,4 kV)

ATyS d M fra Socomec

Michael Mottlau ny advisor hos V2C

Yderligere skærpelse af 10kg reglen i 2020?

Grønland satser stort på nye lufthavne

Står du og mangler en surring?

Portalkraner til håndtering og transport

Bekymret for vandkvaliteten? Udskift bekymringen med en kølig, ren og smagfuld tillid

Dekorationssten.

KTR BoWex Buetandskobling

Fremtidens Fundament og DJ Boringer opfører træhus

Kan man lege sig klogere på BIM?

Best Practice: Levering af cement

Overvågning og styring af elektricitet

Grøn og klimavenlig serverkøling

Adapteo blev børsnoteret

Udendørs elevator nedtagning & nyopsætning på 1 dag!

Prøv Daarbak's sommerspin!

Ledelsesændring i GROHE AG

Send til en kollega

0.237