23948sdkhjf

Beton bag banebrydende arkitektur

De danske parcelhuse bygger i stadigt stigende grad på elementer af letklinkerbeton. Nu lancerer Bülow & Nielsen en ny serie huse tegnet af Henning Larsen Architects, hvor betonelementer danner basis for banebrydende arkitektur og materialer af højeste karat. Elementproducenten Expan har leveret beton til de første ni af disse huse, som netop er under opførelse.
Lette glaspartier i fire meters højde, teaktræ og tegl pryder facaden, og indenfor byder den nye serie huse fra Henning Larsens tegnestue på indretning med materialer fra førende designfirmaer som Vola, Vipp, Boform og Gaggenau.

- Det er et kompromisløst byggeri, hvor alle materialer hele vejen fra tegl og tagrender til vandhaner og køkkenelementer er af den allerhøjeste kvalitet, siger Jesper Benzin fra parcelhusfirmaet Bülow og Nielsen, som har realiseret arkitekternes visioner.

To udstillingshuse slog allerede i Pinsen dørene op i Skovlunde og ligner ifølge Jesper Benzin ikke typiske parcelhuse.

- Husene karakteriseret ved et utraditionelt grundplan med mange lækroge udenfor og med vinduer fra gulv til loft, som nedbryder grænsen mellem ude og inde og så at sige hiver naturen ind i dagligstuen, tilføjer Jesper Benzin.

Betonen bærer arkitektoniske visioner
Netop de store vinduespartier er ifølge Jesper Benzin en af årsagerne til, at husene er opført med elementer af letklinkerbeton.

- Husene har en langt højere facade end traditionelle parcelhuse, fordi der netop er fokus på lys og luft i arkitekturen. Det betyder en højde på helt op til fire meter, og det kræver en stærk og stabil kerne, når en stor del af facaden samtidig er af glas, forklarer han.

Derudover har elementerne den fordel, at de understøtter de øvrige arkitektoniske løsninger.

- Udenfor er elementerne beklædt med tegl og teaktræ, mens væggene indenfor er spartlet og beklædt med væv, så de fremstår enkle og rene, tilføjer Jesper Benzin.

Fokus på miljø og energiforbrug
Det er dog ikke kun, når det gælder boligens udseende, at elementer af letklinkerbeton har en styrke. Også når det gælder energiforbrug, miljø og indeklima, står materialet stærkt ifølge Expan, der er landets førende producent af elementer af letklinkerbeton.

- Elementer af letklinkerbeton optager varme fra solen og omgivelserne og afgiver den herefter langsomt, og det er en fordel i boliger med store glaspartier som husene fra Henning Larsens tegnestue, siger Erik Fredborg,der er teknisk chef i Expan.

- Hvis husene opføres i lettere byggematerialer, som ikke i samme grad optager varme, bliver de nemlig ulideligt varme. Så må man ofte ty til aircondition, som virkelig får elmåleren til at snurre, tilføjer han.


Kilde: Expan - www.expan.dk

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

1.77