Mangel på ansatte koster dyrt i tabt omsætning
Hver anden mindre virksomhed går i 2007 glip af en omsætningsfremgang, fordi de ikke kan skaffe arbejdskraft.
- Danske virksomheder har støvsuget nærmarkederne for ansatte, og det er i øjeblikket stort umuligt at opdrive kvalificerede ledige fra Bergen til Berlin. Fra politisk side bør der derfor gøres mere for at øge arbejdsudbuddet på helt kort sigt fx ved at fjerne Østaftalen og lette skatten på arbejde, siger cheføkonom i Håndværksrådet Jakob Brandt.
Håndværksrådets undersøgelse viser, at det særligt for de mindre industrivirksomheder er et stort problem, at de ikke kan følge med efterspørgslen. 70 % af industrivirksomhederne oplever, at kunderne går til en konkurrent, da leveringstiden er blevet længere på grund af mangel på arbejdskraft. 22 % oplever, at kunderne finder en anden leverandør i udlandet.
- Det er et kæmpeproblem, at virksomhederne ikke kan følge med efterspørgslen, da det betyder, at de taber markedsandele på eksportmarkederne. Og det bliver mere end svært at vinde disse opgaver tilbage igen, når konjunkturerne atter køler lidt af herhjemme. Manglen på arbejdskraft koster derfor både virksomhederne og det danske samfund umanerligt mange penge. Og det er især industrien og servicefagene, der i øjeblikket taber mange penge på det stramme arbejdsmarked, siger Jakob Brandt
I byggeriet er det kun hver anden virksomhed, der oplever, at kunderne skifter leverandør, når de præsenteres for en lang leveringstid. Forklaringen er, at der gennem det seneste år har været meget omtale af ventetiderne i byggeriet. Kunderne har indstillet sig på, at man ikke længere kan bestille en håndværker med dags varsel.
Undersøgelsen viser også, at byggeriets største konkurrent er det sorte arbejde. Hver 4. byggevirksomhed oplever, at kunder får løst opgaven sort, fordi de ikke vil vente på, at virksomheden har tid til at udføre opgaven.
- Sorte timelønninger på over 200 kr. viser helt tydeligt, at sort arbejde ikke længere kun handler om pris, men også om at få en håndværker til at komme hurtigt. På grund af den høje skat vælger de ansatte at tilbyde 'en ekstra indsats' på det sorte marked og ikke som overarbejde i virksomhederne, og dermed får vi kun øget arbejdsudbuddet på det sorte marked, siger Jakob Brandt.
Kilde: Håndværksrådet - http://hvr.dk