23948sdkhjf

To års udvikling bag specialmørtel til Skuespilhuset

Danmarks nye Skuespilhus er opført af nogle meget specielle mursten, som for det første har utraditionelle dimensioner, og som for det andet er så hårdtbrændte, at de nærmest ikke er sugende. Det stiller selvsagt krav til den mørtel, der kan anvendes til opmuring af de meget store konstruktioner, Skuespilhuset er sammensat af. Og her kom maxit på en krævende udviklingsopgave.
Danmarks nye Skuespilhus er opført af nogle meget specielle mursten i utraditionellen dimensioner og så hårdtbrændte, at de nærmest er ikke sugende. Det stillede store krav til mørtlen og til Maxit.

Vedhæftningen mellem stenene en kritisk faktor
- Takket være stor velvilje og interesse fra bygherrens side blev der afsat tid og ressourcer til udvikling af de sten og den mørtel, som nu giver huset sit helt specielle udtryk. Maxit har lagt et stort arbejde i at udvikle en mørtel, som både hvad angår vedhæftning og farver passer præcist til opgaven, siger arkitekt Jens Øblom fra arkitektfirmaet Lundgaard & Tranberg, der vandt den internationale arkitektkonkurrence om at tegne Skuespilhuset med Det kongelige Teater som bygherre. Og han fortsætter:

- Navnlig vedhæftningsevnen er en stor udfordring, når stenene på det nærmeste ikke er sugende. Der skulle findes en mørtel, som kunne binde de hårde sten sammen – og som samtidig kunne bære vægten af stenene. Men også hvad angår farven blev der udfoldet store bestræbelser fra maxits side.

Resultatet af udviklingsarbejdet fra henholdsvis maxit og fra Petersen Tegl blev testet af ved, at murerne opførte flere prøvemure for at kunne vurdere resultatet i skala 1:1, og en del problemer skulle løses undervejs. Det viste sig bl.a., at den tilsatte vandmængde skulle være yderst præcis. I ét tilfælde fik en sommerbyge faktisk et stykke nyopført murværk til at skride sammen, fordi regnvandet forrykkede fugtbalancen i mørtlen.

Nye stentyper vinder frem i Danmark
- Det er et privilegium at få lov at bruge så lang tid på at udvikle en bygnings udtryk ned i detaljen, og der er leveret en stor indsats fra maxit, Petersen Tegl og murerfirmaet Murbo, siger Jens Øblom.

- Vi er ikke i tvivl om, at mursten i nye formater og i nye brændinger vil vinde frem herhjemme. Både bygherrer og arkitekter arbejder i disse år meget med bygningers udtryk, og her er det spil, der kan opstå mellem mursten og fuger, af afgørende betydning, når der arbejdes med murværk, siger Jens Øblom.

Kilde: Maxit - www.maxit.dk

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

1.297