23948sdkhjf

Blokhusbyggeri nu også i Danmark

Isoblokken er i Danmark kun kendt som den isolerede sokkelsten, men blokken er lige så velegnet som facadesten.
Isoblokken er pga. sin størrelse hurtig at bygge med. Byggeprocessen er enkel, idet for- og bagmur udføres i én og samme arbejdsgang. Det gør opmuringstiden kort, så man hurtigt kan få lukket huset, så de indvendige arbejder kan påbegyndes. Isoblokkens grovporøse overflade giver et velegnet underlag for manuel pudsning eller sprøjtepudsning.

Danmarks første blokhus
Isoblokken er i flere år blevet brugt som facadesten i andre nordiske huse end danske, og i Norge er der allerede opført over 100 huse. I Danmark er blokken hidtil kun blevet anvendt som sokkelsten, men nu introducerer maxit det første hus opført af isoblokke.

Jesper Ølgaard Nielsen og Heidi Runge Nielsen er bygherrer på det nye blokhus, og om byggeprocessen og det færdige resultat siger Jesper Nielsen:

- Vi ville gerne have et pudset hus, så vi var på udkig efter et byggemateriale og en overfladebehandling, der kunne opfylde vores ønsker. På byggemessen Byg 07 blev vi præsenteret for maxits Leca Isoblok, der normalt kun bruges til opbygning af sokler. Vi blev hurtigt overbevist om, at blokken var det helt rigtige valg. Den var nem at bygge med, da den både er ydermur og indermur samtidig. Med den efterfølgende pudsbehandling stod murene, præcist som vi ønskede det: Færdig mur både inde og ude med en glat og ensartet overflade.

Stram arkitektur
Huset har sit helt eget udtryk, og udstråler en markant profil i landskabet mod skovbrynet og den høje himmel. De tre kileformede bygningskroppe med tilhørende dobbeltgarage udgør en rummelig familiebolig i fire plan på i alt 475 m2 plus 90 m2 dobbeltgarage.

Alle vægge udvendigt og indvendigt fremstår lyse og homogene med en ensartet overflade. De indvendige lofter følger tagenes skrå linier, og det giver en ekstra fornemmelse af rummelighed. Vinduernes placering tillader lyset at reflektere på de hvide flader, så der ikke opstår mørke rum eller skumle hjørner.

Isoblokken appellerer med sin blokstørrelse til store flader. De rette linier og præcise overflader giver en skarp profil, der refererer til den funktionalistiske arkitektur. De skarpt tegnede blokke kan spille ind i en bymæssig sammenhæng eller stå som en kontrast til det bløde landskab eller den vilde natur.

Gode egenskaber
I maxithuset i Bramming blev den udvendige pudsløsning udført med en Serpo 261 EF, der er elastisk og fiberarmeret. Den farvede slutpuds blev udført med en hvid maxit Siltop, der er en nyudviklet silikatpuds med egenskaber, der giver meget vanskelige vækstbetingelser for f.eks. alger. Som indvendig puds blev maxit multi 280 anvendt i en lagtykkelse på ca. 5 mm. Begge pudsløsninger er egnet til sprøjtepuds.

Isoblokken opfylder de nye isoleringskrav iflg. BR 08 med en U-værdi på 0,18 W/m²K.

Mht. indeklima har isoblokken fået indeklima-mærket, hvilket betyder at blokken ikke afgiver giftige luftarter eller lign.

Kilde: maxit

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094