23948sdkhjf

Markant lys og arkitektur skaber fremtidens gymnasium

Egå Gymnasium ved Århus er som landets første opført i lyset af den nye gymnasiereform. Med fleksibel lyssætning og leg med arkitektoniske former har arkitektfirmaet Cubo i samarbejde med Thorn Lighting skabt et nyt og anderledes studiemiljø på det moderne gymnasium.
Såkaldt ”scorelys”, lysregulering, stadionprojektører og ulakerede armaturer er nogle af de mange løsninger, hvor lys er med til at understrege byggeriets arkitektur og give lokalerne flere funktioner på fremtidens gymnasium i Egå, der snart kan fejre et års fødselsdag.

Lyset understøtter rummenes funktioner
Som det første gymnasium i Danmark er arkitektur og belysning på Egå Gymnasium tilpasset den nye gymnasiereform, der i høj grad opfordrer til selvstudium og projektarbejde, hvilket blandt andet stillede store krav til rummenes funktion.

- Belysningen skulle ikke kun understrege byggeriets særlige arkitektur, men også understøtte idéen om multifunktionelle rum. Derfor kan lyset i klasseværelserne og fællesarealerne ændre rummenes karakter og funktion med et enkelt tryk på kontakten, forklarer konsulent Torben Sørensen fra Thorn Lighting.

I klasselokalerne kan lyset eksempelvis tilpasses forskellige arbejdssituationer, så undervisningen kan gennemføres uden at genere brugen af bærbare computere og smart-boards. Samtidig understøtter lyset nemt andre funktioner som for eksempel filmfremvisning eller gruppearbejde og debat.

Fra lektielæsning til gymnasiefest
Også i gymnasiets store fællesrum, Forum, giver valget af belysning mulighed for forskellige former for aktivitet. Arkitektens idé var, at sofaområderne i Forum skulle kunne bruges til andet end bare gruppearbejde og lektielæsning.

- Når skolen inviterer til gymnasiefest, og det almindelige lys er slukket, sørger indbyggede spots omkring sofaområderne for en dæmpet belysning, som arkitekten meget betegnende kalder ”scorelys”, fortæller Torben Sørensen.

Leg med æstetik og kontraster
Ud over den funktionelle værdi er belysningsanlægget også med til at fremhæve arkitekturen på Egå Gymnasium. Derfor er de enkelte armaturer tilpasset æstetikken i hvert rum.

- Arkitekten ønskede at lege med kontrasten mellem runde og firkantede former. I de firkantede klasselokaler er kvadratiske armaturer for eksempel monteret med en rund afskærmning. Og i det cirkulære fællesrum, Forum, har vi anvendt armaturer, der følger linjerne i rummets kvadratiske undervisningskuber, fortæller Torben Sørensen.

Arkitektoniske linjer belyses
Også udefra kan forbipasserende nyde sammenhængen mellem lys og arkitektur. Når mørket sænker sig, oplyser flere hundrede armaturer gymnasiet både inde og ude.

- Belysningen ligger i et fast mønster, der går gennem hele bygningen og fortsætter i udearealerne. Mønstret følger bygningens bevægelser og er med til understrege arkitekturens linjer samtidig med, at det skaber harmoni mellem bygning og omgivelser, slutter Torben Sørensen.

Netop i gymnasiets omgivelser er høje master med stadionprojektører med til at understøtte bygningens enkelhed, samtidig med at det rå lys fremhæver fremtidens gymnasium i Egå.

Kilde: Thorn Lighting & Cubo

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141