23948sdkhjf

Presset på byggematerialer er lettet

Der er fortsat høj aktivitet i byggeriet, men branchen er blevet bedre til at håndtere højkonjunkturen. Det har medført en markant kortere leveringstid på byggematerialer
Leveringstiden på byggematerialer er faldet betydeligt i forhold til sommeren 2006, viser en ny undersøgelse fra Dansk Byggeri. Således er det kun 30% af de udførende bygge- og anlægsvirksomheder, som oplever, at de må sige nej tak til ordrer eller udskyde opgaver som følge af mangel på eller forsinkelse på materialer. For et år siden var det mere end 80%.

På tilsvarende vis oplever materialeproducenterne, at de har fået nemmere ved at følge med ordreindgangen. For et år siden havde 90% svært ved at følge med - det gælder denne sommer kun for 50% af producenterne.

Aktiviteten i bygge- og anlægsbranchen er fortsat på et højt niveau. Selvom Dansk Byggeri for første gang i fem år forventer en nedgang i omsætningen i 2008, er der dog kun tale om en beskeden nedgang på 1% fra et i forvejen rekordhøjt aktivitetsniveau.

Højkonjunkturen er blevet dagligdag
Når der til trods for høj byggeaktivitet er kommet mere normale tilstande for levering af byggematerialer skyldes det ifølge Dansk Byggeri, at branchen er blevet bedre til at håndtere det høje ambitionsniveau.

- Flere materialeproducerende virksomheder har øget kapaciteten, så de kan følge med antallet af ordrer. Men også de udførende virksomheder har indrettet sig efter den nye situation, hvor de ikke bare kan bestille ti paller mursten og forvente, at de står på byggepladsen næste dag. De er blevet bedre til at planlægge og placere ordrer i tide, forklarer Michael H. Nielsen, direktør i Dansk Byggeri.

Byggeriet har desuden fået hjælp fra en til tider lidt ustabil makker: det danske vejr. Den milde vinter har betydet, at byggeriet ikke - som så ofte før - har ligget stille i vintermånederne. I stedet har bygge- og anlægsvirksomhederne ufortrødent kunne arbejde videre og har således undgået at vinteren skabte en pukkel af opgaver.

Nye forhindringer
Der er dog også andre faktorer, som påvirker både produktion og udførsel. For materialeproducenterne er manglen på arbejdskraft blevet et mere udtalt problem sammenholdt med året før.

Også de udførende mangler arbejdskraft, men de har desuden fået en ny forhindring at bokse med - den kommunale byggesagsbehandling. Når kommunen har en lang behandlingstid kan virksomheden ikke komme videre med byggeopgaven. Det problem peger flere af de udførende virksomheder på. Det er problematisk, for der er ofte allerede afsat ressourcer og indkøbt materialer til opgaven.

- Vi må derfor opfordre kommunerne til at afsætte de nødvendige ressourcer til, at der kan gennemføres en effektiv byggesagsbehandling, slutter Michael H. Nielsen.

Kilde: Dansk Byggeri - www.danskbyggeri.dk

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095