23948sdkhjf

Behov for en broget flok ingeniører

Flere unge vil være ingeniører. Den primære vej til studiet er fortsat en matematisk studentereksamen. Men der er et stort behov for, at faglærte med tekniske erhvervsuddannelser kan gå direkte på ingeniørstudiet, mener Dansk Byggeri
Ingeniørhøjskoler og universiteter kan i disse dage melde om en stigende tilgang til ingeniøruddannelserne. På bygge- og anlægsområdet er der også en mindre fremgang, idet knap hver 4. ingeniørstuderende har valgt en bygge- og anlægsretning.

- Vi er glade for, at der er interesse for ingeniørfaget. Samtidig kan de nye ingeniørstuderende se frem til en god karriere i et spændende og udfordrende job med en livsindkomst i den bedre ende af skalaen, fortæller Marie-Louise Deth Petersen, uddannelseschef i Dansk Byggeri.

Plads til flere
Men der er efter Dansk Byggeris opfattelse behov for flere ingeniørstuderende - og behov for en mere broget flok.

- For at øge antallet af ingeniører kan der tages fat flere steder. For det første er det oplagt at få flere til at gennemføre uddannelsen. Der er nemlig en del studerende, der falder fra undervejs i studiet. For det andet kan øjnene rettes mod kvinderne, der i dag ikke findes på studiet i samme omfang, som vi ser i andre lande.

- En anden glemt gruppe er de faglærte med tekniske erhvervsuddannelser. Her er interessen for det tekniske intakt, men adgangsvejen er forsvundet, og det bør der laves om på, siger Marie-Louise Deth Petersen.

Direkte adgang for faglærte
En arbejdsgruppe, der var nedsat af undervisningsministeren og ministeren for videnskab, teknologi og udvikling, barslede ved årsskiftet med forslag om nye uddannelsesmuligheder for at imødekomme behovet for ingeniører. I arbejdsgruppen var der enighed om, at der godt kan gives direkte adgang for faglærte.

Det kan gøres gennem ingeniøruddannelser, der er tilrettelagt i forhold til en relevant erhvervsuddannelse, så den faglige uddannelse er beslægtet med retningen på den valgte ingeniøruddannelse. Det kan være en tømrer eller struktør, der går i gang med at uddanne sig til bygningsingeniør.

Det kan også være forløb, der starter med en kort videregående uddannelse til byggetekniker eller kort- og landmålingstekniker, og som fører videre til en overbygningsuddannelse af ingeniørfaglig karakter.

- Pointen ved de nye uddannelsesforløb er dels, at faglærte får direkte adgang til ingeniøruddannelsen og dels at der i undervisningen tages hensyn til, at de faglærte har andre forudsætninger end de matematiske studenter. De erhvervsuddannede skal nemlig kunne blive ingeniører inden for samme tid som studenterne, forklarer Marie-Louise Deth Petersen.

Hun mener derfor, det er bekymrende, at vi fortsat venter på det lovinitiativ, der skal muliggøre udviklingen af ingeniøruddannelser rettet mod faglærte. For der er en stor efterspørgsel efter disse ingeniører.



Kilde: Dansk Byggeri - www.danskbyggeri.dk

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093