23948sdkhjf

Kartelsag udløser boom af bøder i konkurrencesager

2014 blev et år med mange og store bøder for overtrædelser af konkurrenceloven. Ikke mindst som følge af sagen om ”Det store byggekartel”.
I alt betalte 17 virksomheder og flere ledende medarbejdere sidste år bøder for 24 millioner kroner i 13 konkurrencesager. Det er det største antal bøder siden begyndelsen af 00’erne, hvor sagerne om et omfattende elkartel kørte.

- 2014 blev et historisk år både i forhold til antal bøder i konkurrencesager og størrelsen af dem. Vi har gennem en årrække haft fokus på at styrke vores indsats med at opspore og efterforske alvorlige overtrædelser. Det er i høj grad resultatet af det arbejde, vi nu kan se i statistikken, siger direktør i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, Agnete Gersing.

I perioden fra 2009 til 2013 blev der uddelt bøder til 20 virksomheder, hvorfor de 17 bøder i 2014 næsten modsvarer det samlede antal for de fem foregående år. Årsagen hertil skal findes i byggebranchen.

Se listen: 41 virksomheder bødedømt i konkurrencesager

- I sagen om ”Det store byggekartel” blev der sidste år givet en bøde på 10 millioner kroner. Det er den største bøde i en konkurrencesag nogensinde, konstaterer Agnete Gersing.

Foruden byggekartellet fik fem nordjyske køreskoler bøder for at aftale priser, mens en hvidevarevirksomhed betalte en bøde for bindende videresalgspriser.

De seneste fem år har Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen samlet set oversendt 37 sager til Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK) med henblik på strafferetlig forfølgelse. Det er 13 sager flere end i den foregående femårsperiode. Samtidig er antallet af bøder, der er udstedt i konkurrencesager, steget fra 9 til 32.

Alene i 2014 oversendte Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen otte konkurrencesager til SØIK.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.098