Certificering åbner nye markeder
Et stadigt voksende antal kursister kan bryste sig med at have gennemført Metal College Aalborgs kursusforløb National svejsekoordinator og fået papir på, at de og deres virksomhed kan leve op til de nye krav til stål- og aluminiumskonstruktioner i byggeriet, som bliver gældende i sommeren 2014. Og det har trukket mere med sig.
Direktør og smedemester Morten Elbæk fastslår, at det kursusforløb til "National svejsekoordinator", som han er i gang med, har lettet vejen og hjulpet stærkt på forståelsen af de krav, der stilles til virksomheder, som også vil levere stål- og aluminiums konstruktioner til byggebranchen m.fl. efter den 1. juli 2014.
- Arbejdet med at udarbejde kvalitetshåndbogen, procedurer, formularer, registreringer og få medarbejdernes kompetencer tilpasset fremtidens krav, har vi klaret over en periode på ca. otte måneder, fortæller Morten Elbæk.
- Her har vi haft god gavn af bl.a. assistancen fra firmaerne Advisio, Q-kontrol og Nordisk Svejse Kontrol. Vi har også lavet en aftale med Advisio om løbende intern kontrol, så vi ikke falder bag af dansen indtil, firmaet Inspekta skal recertificere os om et år.
Krav fra bygherrer
- Fremtidens krav sniger sig ind på os. Vi har allerede i løbet september og oktober afgivet tilbud på tre store opgaver, der skal udføres henover 2014 og 2015, hvor bygherrerne direkte har stillet krav om, at arbejdet udføres efter DS/EN 1090 EXC 2 - og det kan vi jo sagtens klare!, siger Morten Elbæk.
Men er konkurrencen lige?
Morten Elbæk efterlyser et centralt register f.eks. hos energistyrelsen - hvor bygherrer og disses rådgivere kan se hvilke firmaer, der er certificeret og hvilken EXC-klasse, som de er certificeret til - eventuelt kombineret med en anerkendt betegnelse på linje med symbolet for VVS-godkendte installatører.
- For hvordan sikrer jeg mig imod konkurrenter, som ikke lever op til konditionerne? Så vidt som jeg er informeret, så er vi de eneste i Nordsjælland, der er certificeret. Så selv om vi er en del af Hovedstadsregionen, så agerer vi i et certificeringsmæssigt rent yderkantsområde.
Udbud og efterspørgsel
Morten Elbæk møder en del skepsis overfor CE-mærkningen af bygningsstål blandt leverandører, andre stålvirksomheder, hovedentreprenører, bygherrer og rådgivere. De frygter store prisstigninger, og mange er stadig overbevist om, at der kommer endnu en periode med dispensation fra kravene.
- Med hensyn til prisstigninger, så er det klart, at vi skal have vores omkostninger dækket. Men vi har altid skulle forholde os til, hvilke materialer vi indkøber, hvordan vi udfører vores smedegerning, og hvilket produkt, vi afleverer kunderne. Det nye er, at vi nu følger en nedskrevet procedure, så umiddelbart kan jeg ikke se nogen årsag til væsentlige prisstigninger. Hvis der kommer prisstigninger, så tror jeg, at de vil være resultatet af udbud og efterspørgsel, hvis der skulle blive for få aktører, som kan indfri de fremtidige krav.
Ser lyst på fremtiden
Smedefirmaet Moel ApS, Ølstykke, er nu en af disse aktører og det faktum indgår som et vigtigt element i virksomhedens profilering.
- Vi har markeret det med tekst på vores servicevogne, vi har fået oprettet en hjemmeside, vi henviser til det i al vores korrespondance, og vi siger det alle de gange, som vi kan komme af sted med, fortæller Morten Elbæk.
- Jo, vi ser da lyst på fremtiden og vores markedsføring har givet anledning til forespørgsler og ordrer fra nye forbindelser. Vi synes også at kunne mærke, at der generelt er en stigende optimisme i samfundet. Så vi har benyttet en mulighed for at tilleje 50 pct. mere værkstedsareal i direkte tilknytning til vores hidtidige værksted og dette areal er vi nu stærkt i gang med at klargøre med nødvendigt løftegrej og lovlige svejsepladser, forklarer direktør Morten Elbæk.
tøtte