23948sdkhjf

Dansk Byggeri: Offentlige bygninger ind i valgkampen

De danske vælgere er meget utilfredse med den standard, som skoler, sygehuse og andre offentlige bygninger har. Det dokumenterer en ny undersøgelse, som også viser, at vælgerne gerne vil bruge flere penge på at forbedre og bygge nyt. Politikerne bør bruge valgkampen til at fortælle, hvordan de vil løse problemet, mener Dansk Byggeri.
Mange skoler, sygehuse, plejehjem, vuggestuer, idrætshaller landet over er nedslidte og trænger alvorligt til at blive renoveret. Vælgerne er meget utilfredse med bygningernes tilstand, men emnet fylder meget lidt i valgkampen indtil nu.

Analyseinstituttet Zapera har for Dansk Byggeri gennemført en undersøgelse af vælgernes syn på tilstanden af de offentlige bygninger, herunder børnehaver, skoler, plejehjem, sygehuse, idrætshaller mv.

Mere end 70 % af respondenterne mener, at tilstanden på offentlige bygninger er dårlig eller meget dårlig. 84,2 % af respondenterne mener samtidig, at tilstanden af de offentlige bygninger har betydning for velfærden i høj grad eller i meget høj grad.

Mange vælgere mener tilmed ikke, at der er plads nok i de offentlige bygninger. Mere end 58 % af respondenterne peger på, at der mangler plads i skoler, daginstitutioner, på sygehuse, plejehjem osv.

- Danskerne tager det her emne meget alvorligt, og det er der god grund til. Politikerne har i alt for mange år negligeret at afsætte midler til at vedligeholde de offentlige bygninger. Vores beregninger viser, at der alene på de kommunale bygninger i dag er et efterslæb på vedligeholdelsen, som vil koste mindst 10 milliarder kroner at få rettet op på. Derudover kommer alle sygehusene og statens bygninger, som heller ikke har det for godt, forklarer Vibeke Gaardsholt, afdelingschef i Dansk Byggeri.

Vælgerne er godt klar over, at det koster penge, hvis de offentlige bygninger skal sættes i stand. Hele 92,7 % af respondenterne i undersøgelsen mener, at der skal bevilges flere penge til forbedring af offentlige bygninger.

Det er især skoler og sygehuse, som vælgerne vil bruge flere penge på, men også børnehaver og vuggestuer, plejehjem og idrætsanlæg står højt på vælgernes ønskeseddel.

Således siger mere end 76 % af de adspurgte, at de mener, at der skal bruges flere penge på at forbedre skolernes fysiske rammer. Mere end 67 % mener, at politikerne bør afsætte flere penge til at bygge nye sygehuse og renovere de eksisterende.

- De offentlige bygninger har stor betydning for velfærden, for personalet kan ikke levere god service til borgerne i nedslidte og forældede fysiske rammer, hvad enten det drejer sig om børnehaver, skoler, plejehjem, sygehuse eller noget helt andet. Det påvirker kvaliteten og produktiviteten – og borgernes syn på det offentlige - når de fysiske rammer ikke er i orden. Samtidig bliver det endnu sværere for det offentlige at rekruttere og fastholde kvalificeret arbejdskraft, hvis offentlige arbejdspladser fremstår som forældede og i dårlig stand, siger Vibeke Gaardsholt, der opfordrer politikerne til at bruge valgkampen til at forklare vælgerne, hvordan de har tænkt sig at løse problemet:

- De offentlige bygninger er ikke blot kolde mursten, men rammen om den velfærd, borgerne oplever i deres hverdag. Derfor bør valgkampen i høj grad også handle om, hvordan vi får rettet op på de nedslidte bygninger i hele landet, slutter Vibeke Gaardsholt.

Kilde: Dansk Byggeri - www.danskbyggeri.dk

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.156