23948sdkhjf

Højteknologi som byggesæt i rådhusets kælder

Nyt ventilationsanlæg på Københavns Rådhus skar halvdelen af elforbruget og kunne installeres, uden at det var nødvendigt at ændre på Martin Nyrops smukke renæssancebygning.
Udvendig er Københavns Rådhus et stateligt bygningsværk i renæssancestil, tegnet af Martin Nyrop og indviet i september 1905. Indvendig er rådhuset løbende renoveret og ajourført med respekt for det oprindelige. Men i maskinrummet i kælderetagen er det effektiviteten, der tæller.

For nylig flyttede et stykke højteknologi ind i maskinrummet. Et nyt, energirigtigt ventilationsanlæg, som har halveret elforbruget i forhold til det gamle anlæg. Det betyder besparelser for Københavns Kommune. Og det betyder, at rådhusets ventilationsanlæg godt og vel lever op til bygningsreglementets krav. Teknisk set er der tale om en halvering af energiforbruget, hvilket sparer store summer for borgerne..

Foreningen Dansk Ventilation er brancheorganisation for de virksomheder herhjemme, der udvikler og producerer teknik og teknologi til fremme af indeklimaet og nedbringelse af energiforbruget i boliger, erhvervsbyggeri og institutioner. Foreningens formand, Dan Stjernegaard, Lindab, siger, at renoveringen af ventilationsanlægget på Københavns Rådhus er et godt eksempel på, at det er både økonomisk og miljømæssigt attraktivt at føre teknikken og teknologien i ældre bygninger ajour:

- Det nye ventilationsanlæg ankom til Københavns Rådhus som samlesæt og blev monteret del for del på stedet. På den måde slap man for at udføre kostbare og skæmmende ændringer på bygningen. Generelt fylder de enkelte komponenter i nye løsninger langt mindre end de gamle, de erstatter, og en fordobling eller mere af effektiviteten er yderst realistisk i de fleste sammenhænge. Desuden sparer man penge til overvågning, vedligeholdelse og reparation, fordi de nye anlæg kører automatisk og er langt mere driftssikre, siger Dan Stjernegaard.

Der findes ingen beregninger over, hvor mange forældede ventilationsanlæg, vi har i drift i Danmark. Men Dansk Ventilation oplever en voksende interesse både hos erhvervslivet og i det offentlige for at investere i moderne, energirigtige løsninger som den, der nu står i kælderen under Københavns Rådhus og tjener penge til kommunen.

- Der er dog også en del virksomheder og offentlige bygningsejere, der afstår fra at skifte til nyt, fordi de fejlagtigt tror, det er for dyrt, eller at de praktiske gener bliver for voldsomme. Hvis man kontakter et kompetent, rådgivende ingeniørfirma med speciale i ventilation, kan man få udarbejdet en holdbar køreplan for både det økonomiske, det teknologiske og det praktiske. Og jeg er sikker på, at selv den mest den skeptiske bygningsejer vil blive forbløffet over, hvor stærkt fordelene står i forhold til ulemperne, siger Dan Stjernegaard.

Kilde: Danvak - www.danvak.dk

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.14