23948sdkhjf

Lim i spånplader kan gøre dig syg

Det yderst skadelige stof formaldehyd findes i lim og lakker i møbler og byggematerialer som MDF-plader, spånplader, krydsfinér, maling og hærdemidler. Formaldehyden afgasser langsomt i din bolig, og når du trækker vejret, føres stoffet ind i kroppen. Det kan fremkalde allergiske reaktioner og kan være kræftfremkaldende.
Stoffet formaldehyd er en stor synder, oplyser Boligejernes Videncenter Bolius. Det kan være både allergi- og kræftfremkaldende.

Stoffet formaldehyd findes i lim og lakker i møbler og byggematerialer som MDF-plader, spånplader, krydsfinér, maling og hærdemidler. Problemet med formaldehyden er, at den langsomt afgasses i boligen, og når man trækker vejret, føres stoffet ind i kroppen. Det kan, som nævnt, medføre allergiske reaktioner og i værste fald kræft.

- Formaldehyd bruges ikke kun til at konservere og desinficere byggematerialer, men dannes også via kemiske processer i materialerne. Det kan stå på i mange år, men faktisk ved man slet ikke nok om, hvad de vigtigste kilder til formaldehyd er, siger seniorforsker ved Statens Byggeforskningsinstitut Lars Gunnarsen til bolius.dk. Han er projektleder på et forskningsprojekt, hvor koncentrationen af formaldehyd i 20 danske boliger måles. Undersøgelsen ventes færdig om nogle måneder.

Afgasningen fra formaldehyden øges, når der er fugt i ovenstående materialer eller når temperaturen er for høj.

Begræns afgasning af formaldehyd i dit hjem
- Luft ofte ud. (Bor du i byen, så luft ud til gården)
- Brug kun materialer inde i boligen, der er godkendt til indendørs brug.
- Fjern træplader med fugtskader
- Spørg altid forhandleren, hvor meget formaldehyd byggematerialerne afgiver. (WHO's grænse er 0,1 mg pr. kubikmeter. Den danske grænse er 0,15)

Kilde: Politiken

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093