23948sdkhjf

IT standarder åbner døren for bedre og billigere byggeri

Ny rapport fra Erhvervs- og Byggestyrelsen viser vejen frem mod højere produktivitet og bedre kvalitet i byggeriet. Brug af digitale bygningsmodeller baseret på åbne standarder vil forbedre kommunikationen mellem byggeriets parter og reducere antallet af fejl og mangler. De offentlige bygherrer skal gå forrest.
Ifølge direktør for Erhvervs- og Byggestyrelsen Finn Lauritzen gavner brugen af digitale bygningsmodeller baseret på åbne standarder alle byggeriets parter:

- Vi tror på, at brugen af digitale bygningsmodeller reducerer fejl og mangler i byggeriet, fordi alle parter vil rette fokus mod bygningen som helhed. Det vil højne kvaliteten af byggeriet og reducere anlægs- og driftsomkostninger. For at høste flest mulige fordele ved at bruge digitale bygningsmodeller, skal de baseres på åbne standarder. Det vil sikre, at arkitekter, ingeniører, entreprenører, bygherrer og driftsherrer kan kommunikere digitalt.

Offentlige bygherrer er, ifølge rapporten, nøglefigurer i denne proces. Krav fra offentlige bygherrer om brug af digitale bygningsmodeller baseret på åbne standarder skal sikre, at der bliver udviklet åbne standarder, som hele branchen kan få gavn af.

En stor gevinst ved brugen af åbne standarder er, at der kan drages væsentlig bedre nytte af digitale bygningsmodeller. Disse modeller indeholder visualiseringer og informationer om bygningen, eksempelvis beskrivelser, økonomi og tidsplaner. Alle aktører i byggeprocessen arbejder ved brug af digitale bygningsmodeller baseret på åbne standarder med den samme model, som løbende kan opdateres.

Erhvervs- og Byggestyrelsen har allerede taget vigtige skridt i retning af digitalisering af byggeriet. I dag stiller statslige bygherrer krav om brug af digitale bygningsmodeller. For at fremme udviklingen af åbne standarder har Erhvervs- og Byggestyrelsen sammen med en række andre lande taget initiativ til en international hensigtserklæring til støtte for udvikling og implementering af digitale bygningsmodeller baseret på åbne standarder.

Rapporten er finansieret af Erhvervs- og Byggestyrelsen og det europæiske netværk Erabuild.

Kilde: Erhvervs- og Byggestyrelsen

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093