23948sdkhjf

BR2020 er meget mere end energi

Når talen falder på BR2020 – så tænkes der automatisk energi, opvarmning og isolering. Men den nye byggeregulering vil dårligt byggeri til livs.
BR2020 er energimæssigt det skrappeste regelsæt for byggeri i verden. Derfor glemmer de fleste mennesker, at ordningen er langt mere end det.

Direktør for Erhvervs- og Byggestyrelsen Finn Lauritzen skal på Building Green tale BR2020. Hvor langt han når omkring er uvist, derfor benytter han her chancen for at slå et slag for de dele af ordningen, der ikke lige drejer sig om forsyningssikkerhed og fjernvarme.

Kommer tankeløst byggeri til livs
BR2020 udmærker sig ved at være bedre til at tænke helhed ind i byggeriet end de forudgående byggeregulativer. Der stilles krav til ventilation, solafskærmning og overophedning, men også til komfort, design og brugervenlighed.

- BR2020 er meget mere end klima og energi. Byggeriet skal også være sundt og komforten skal være i højsædet. Her tænkes byggeriet som en helhed. Energi og klima er blot en del af det. Her kommer vi dårligt byggeri til livs, understreger Finn Lauritzen.

Udfordringer i fremtidens byggeri
Ifølge Finn Lauritzen vil byggebranchen møde en række udfordringer i forbindelse med fremtidens byggeri - især hvis det skal udføres i henhold til BR2020.

- Den første udfordring vi støder på er sammenhængen mellem teori og praksis. Det er jo nemt nok at lave et lavenergihus på tegnebrættet, men når det skal opføres, så kommer udfordringen. Derfor bliver omhyggelig udførelse af byggeriet en stor udfordring, siger han, og springer videre til de sidste udfordringer:

- Den anden store udfordring bliver at kombinere det energirigtige byggeri med det kønne og behagelige. Det vil sige, at huset skal være pænt at se på, men det skal også være til at være i. Den tredje udfordring hægter sig nok lidt på den energimæssige del af BR2020. Byggeriet må ikke blive for ingeniør-nørdet. Teknologi skal være en lille hjælper til energirigtigt byggeri, men det skal ikke overskygge det hele. Derfor kræves der en vis form for brugervenlighed tænkt ind i de teknologiske løsninger, slutter han.

Nybrud inden for el og fjernvarme
Som nævnt er energi en væsentlig del af BR2020. Og lige nøjagtig den del stiller konkrete krav til forsyning og driftsteknologier. Her peger Finn Lauritzen på et par områder, der skiller sig særligt ud.

- I BR2020 peger man på fjernvarme som en billig, effektiv og grøn forsyningsform. Det bliver okay at bruge fjernvarme – også i højisolerede boliger, da fjernvarmeforbruget ganges med 0,6, forklarer Finn Lauritzen.

- Samtidig sænkes elfaktoren fra 2,5 til 1,8, hvilket er et nybrud i den måde, vi ser verden på. Det har længe nærmest været tradition, at anvendelsen af el som opvarmningsform var af det onde. Det har gjort det umuligt at anvende elradiatorer og varmepumper, men med den billige strøm fra vindmøller, som vi kan få i dag, så har el som opvarmningsform nu vundet indpas, forklarer han.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.111