23948sdkhjf

Større bøder er en blindgyde

Dansk Byggeri anbefaler, at man belønner dem, som gør en ekstra indsats. Det skal ske ved, at virksomheder, som lader sig arbejdsmiljøcertificere, får rabat på arbejdsskadeforsikringen.
Virksomheder og medarbejdere som bevidst tilsidesætter arbejdsmiljølovgivningen skal straffes, og vi har i dag bødeniveauer for overtrædelser, som bestemt har en præventiv effekt. Det er ikke rart at blive dømt til at betale en arbejdsmiljøbøde, og ingen virksomheder eller medarbejdere føler sig fristet til at betale en bøde og fortsætter sine handlinger. Man kan derfor heller ikke forvente, at adfærden vil ændres væsentligt, hvis bøderne fordobles.

Det er således en blindgyde, som beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen bevæger sig ad i handleplan for arbejdsmiljøområdet, når han fastholder fokus på at hæve bødestørrelser. Det er langt fra den bedste og mest farbare vej.

Sagen er, at hvis vi for alvor skal opnå gode arbejdsmiljøresultater, så skal vi satse på at inddrage alle aktivt i arbejdsmiljøarbejdet, og i den forbindelse er der behov for at se på lovgivningen. Her mangler vi præciseringer i forhold til et par medspillere, nemlig bygherrens og rådgivernes forpligtelser i forhold til at sikre arbejdsmiljøet. Det er yderst sjældent, at bygherre- og rådgiverforpligtelser sanktioneres med påbud fra Arbejdstilsynet og efterfølgende bøder.

Vi har i Dansk Byggeri arbejdet for at tydeliggøre den fælles indsats for større sikkerhed i byggebranchen og anbefaler at ændre lovgivningen og bygherrevejledningen, så bygherren får større ansvar for planlægning af sikre byggepladser, og at der udpeges en koordinator for projekteringsfasen, som skal have til formål at koordinere "arbejdsmiljøet" mellem de enkelte projekterende. Der ud over bør lovgivningen omkring byggepladsens sikkerhedskoordinator også ændres, så koordinatorens opgaver udvides til bl.a. at omfatte tilsyn og inspektion hos de enkelte entreprenører. I dag er sikkerhedskoordinatoren kun ansvarlig for koordinering af sikkerheden i fællesområderne.

Vi ved, Dansk Byggeris medlemmer i stor udstrækning er meget engageret i sikkerhedsarbejdet og ønsker at bygge uden at skade mennesker. For at understøtte dette engagement anbefaler vi sammen med fagbevægelsen, at man belønner dem, som gør en ekstra indsats. Det skal ske ved, at virksomheder, som lader sig arbejdsmiljøcertificere, får rabat på arbejdsskadeforsikringen. Vi efterlyser ministerens og Arbejdstilsynets anerkendelse af parternes forslag til en "light" certificeringsordning, så belønningsordningen kan føres ud i livet.

Vi tager gerne initiativ til at samarbejdet med fagbevægelsen udvides, og at parterne går sammen om at gennemføre kampagner og aktiviteter ude på de enkelte arbejdspladser og byggepladser.

Uddannelse i sikkerhed er også et centralt element, og vi arbejder for, at alle med en faglig grunduddannelse har alle relevante arbejdsmiljøcertifikater, når de er udlært, og at alle lærlinge gennemfører kurser, som kan medvirke til at fremme den nødvendige generelle sikkerhedsadfærd. Der skal også indføres uddannelseskrav til personer, som skal arbejde med lifte og arbejdsplatforme, men også her venter vi på arbejdstilsynets og ministeriets accept af parternes forslag. Vi håber nu på, at ministeren vil se på parternes egne konstruktive forslag frem for ensidigt at fokusere på større bøder.

Kommentar af afdelingsleder Jesper Kielsgaard, Dansk Byggeri

Kilde: Dansk Byggeri - www.danskbyggeri.dk

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11