23948sdkhjf

Store byggevirksomheder stormer fra de små

Ordrebeholdningen er styrtdykket hos de mindre mindre aktører i byggebranchen, mens de større bygge- og anlægsvirksomheder holder skindet på næsen.
Den danske bygge- og anlægsbranche knækker på midten. Det er vurderingen fra erhvervs- og brancheorganisationen Dansk Byggeri, der har gransket tal fra Danmarks Statistik.

Anlægsentreprenører trækker feltet

De største danske anlægsentreprenører er vokset markant de seneste år. Det viser en brancheanalyse , som Building Supply har udarbejdet.

Læs: Anlægsentreprenørerne forvalter risiko til guld

Det er især omstillingen til mere komplekse opgaver og et udpræget fokus på risikostyring, der har betydet en generel stigning i såvel omsætning som indtjening.
Konjunkturbarometeret fra Danmarks Statistik viser, at stemningen i bygge- og anlægsbranchen er iskold. Men der gemmer sig en todelt virkelighed bag udviklingen. For mens de store bygge- og anlægsvirksomheder trækker både omsætning og beskæftigelse op, er virkeligheden en anden for de små.

- De store bygge- og anlægsvirksomheder holder skindet på næsen, mens de små virksomheders ordrebeholdning er styrtdykket de seneste 9 måneder, siger cheføkonom hos Dansk Byggeri Bo Sandberg.

Forklaringen skal blandt andet findes i, at det er de største bygge- og anlægsvirksomheder, der nyder godt af de metro- og hospitalbyggerier , der præger landet for tiden, mens de mindre virksomheder ifølge Dansk Byggeri lider under ophøret af det omdiskuterede håndværkerfradag BoligJobordningen.

Negativ tendens
Byggeriets konjunkturbarometer, som udarbejdes månedligt af Danmarks Statistik, udtrykker fremtidsforventningerne hos de danske byggevirksomheder. I april slår temperaturen på barometeret ud på minus 17, og det er udtryk for samlede negative forventninger.

- Bygge- og anlægsbranchens fremtidsforventninger ligger nu igen og roder på samme lave niveau som i 2011, 2012 og 2013. Kun i første halvår 2014 fik indikatoren et midlertidigt løft i kølvandet på Allan og Bodils stormskader. I den periode nærmede man sig det positive territorium uden at nå helt derop, siger Bo Sandberg.

Dansk Byggeri har imidlertid fået foretaget en særkørsel hos Danmarks Statistik, der viser stor variation i virksomhedernes ordrebeholdning alt efter virksomhedsstørrelse, og det er et værdifuldt indspark til tolkningen af den iskolde stemning.

Artiklen er en del af temaet Branchetal.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094