23948sdkhjf

Præmier til tre Tønder-ejendomme

Tønder Kommune har uddelt bygningspræmier i tre kategorier
Tre ejendomme i henholdsvis Møgeltønder, Løgumkloster og Ballum er i dag, tirsdag den 12. maj, blevet præmieret af Tønder Kommune. Det skriver Tønder Kommune i en pressemeddelelse.

En gang om året uddeler kommunens Teknik- og Miljøudvalg bygningspræmier i tre forskellige kategorier for at anerkende og synliggøre den gode indsats for bygningskulturen. I år gik præmierne til følgende ejendomme:

Sønderbyvej 32, Møgeltønder, i kategorien kulturarv
Østergade 27, Løgumkloster, i kategorien nybyggeri/renovering
Klægager, Østerende 13, Østerende Ballum, i kategorien erhvervsbyggeri

Ejerne af de tre ejendomme modtog præmierne af formanden for Teknik- og Miljøudvalget, Bo Jessen, der udtrykte anerkendelse af indsatsen for at bevare og udvikle bygningskulturen i Tønder Kommune.

- Det er et fornemt og prisværdigt stykke arbejde, der udføres. Det er der al mulig grund til at sætte pris på - ved at uddele en pris, bemærkede udvalgsformanden.

Præmien er et messingskilt til huset og 5.000 kroner.

Fakta om de præmierede bygninger

Sønderbyvej 32, Møgeltønder:
Peter Poulsens gård er en velbevaret 3-længet ejendom i den gamle bydel Sønderbyen. Gården er bygget i 1805 og senere udbygget.

Gården ligger på en forhøjning og er bygget af store egnstypiske mursten, og huset har stråtag. Gården er fredet.

Den meget velholdte gård er renoveret med tidstypiske materialer og er en fin repræsentant for sin byggestil. Den er et godt eksempel på en egnstypisk gård, som har bevaret sit udseende og er med til at fastholde historien og selve kulturarven i Sønderbyen.

Østergade 27, Løgumkloster:
Bygningen er lille længehus opført i 1800 - et af de ældre huse i Løgumkloster.

Gennem flere år er huset blevet renoveret, så det i dag har fået tegltag og står med hvidkalkede facader. Bygningen har bevaret lugen og de små vinduer i gavlen. Man kan stadig fornemme, at der har været landbrug på ejendommen, selv om den har ligget inde i byen.

Renoveringen er sket nænsomt og med respekt for husets arkitektur og den lokale byggetradition. Det er et godt eksempel på en renovering, hvor husets udseende og udtryk er bevaret.

Det er et lille hus, som markerer sig i husrækken som værdig repræsentant for det ældre Løgumkloster.

Klægager, Østerende 13, Østerende Ballum:
Klægager - eller Digegrevens gård - er opført i 1857 og består af et 4-længet gårdanlæg opført i røde teglsten og med stråtag.

Gården er renoveret, ombygget og har fået ny anvendelse. I forbindelse med renoveringen er der nedrevet staldbygninger mv., så den gamle gård er blevet synlig og præsenterer sig smukt med sin beliggende på bakken ud mod det helt åbne landskab.

Gården er nu omdannet til en virksomhed, der understøtter kulturarven i kulturmiljøet Østerende- Vesterende og i hele Vadehavsområdet. I stuehuset er der indrettet bed- and breakfast. I nord- og østlængen er der møde- og forsamlingslokaler.

Ombygningen er støttet økonomisk af Realdania og Bevaringsfonden for Ballum Østerende og Ballum oprettet af A.P. Møller-Fonden.

Klægager er blevet et populært sted med en halv snes tusinde gæster om året til forskellige arrangementer. Stedet er et godt eksempel på, hvordan en landbrugsejendom i en kulturhistorisk bygning kan få en ny funktion og samtidig understøtte kulturmiljøet.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11