23948sdkhjf

Stor variation i byggeproduktivitet

Øget industrialisering kan delvis forklare forskelle i byggeproduktivitet, viser ny undersøgelse fra Byggeriets Evaluerings Center, som offentliggøres i dag.
Analysen gennemgår nøgletal om produktivitet målt på 744 entrepriser til en samlet værdi af i alt 6,5 mia. kr.

Undersøgelsen følger op på et studie, som centret udførte i februar 2007 og som dengang viste store udsving i den målte produktivitet fra byggeopgave til byggeopgave.

En opfølgende undersøgelse kortlægger nu, at forbruget af fast realkapital, eller med andre ord indsatsen af maskiner på den enkelte byggeopgave, har en positiv effekt på produktiviteten. Det slås samtidig fast, at øget anvendelse af maskiner og andet kapitaludstyr langt fra til fulde forklare de store udsving, som centret konstaterer.

Årsager til de store forskelle i produktivitet fra byggeopgave til byggeopgave skal således søges andetsteds. Fx i prissætningen af opgaven, hvor kalkulationsfejl eller uklarheder i opgaveopdraget kan have afgørende effekt på produktiviten. Planlægning og styring af fx leverancer samt optimering af materialeforbrug i projekteringen spiller sandsynligvis også en betydelig rolle.

I forlængelse af de nye regler om nøgletal, som tidligere er annonceret med ikrafttrædelse til april, stopper Evalueringscentret med at måle nøgletal om produktivitet. Denne analyse har derfor karakter af en art "slut-rapport" fra BEC.

Læs hele analyse, klik her!

Kilde: Byggeriets Evaluerings Cetner

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.097