23948sdkhjf

Stålpæl står som garant for sikrere veje

En enkel reflekspæl i avanceret højstyrkestål med en genial form kan blive en vigtig del af øget trafiksikkerhed verden over. Pælen er udviklet i Australien af virksomheden Dura-Post Pty.Ltd, og anvendes til sidemarkering af vejbaner. Pælen kan tåle påkørsel uden at blive beskadiget. Dura-Post blev nomineret til Swedish Steel Prize 2007 for sin nye vejpæl.
Dura-Posts nye vejpæl har et stilrent skålformet design og er fremstillet af tyndt avanceret koldvalset højstyrkestål. Materialet er kun 1,2 millimeter tykt, og trods den tynde tykkelse kan den nye vejpæl tåle påkørsel. Baggrunden for dette er højstyrkestålets kraftige elastiske egenskaber i kombination med den skålformede profil. Ved påkørsel giver pælen ganske enkelt efter for køretøjet og bøjer sig for derefter at rejse sig op igen.

Vigtig for mere trafiksikre veje
Reflekspæle, som tydeligt viser kørebanens afgrænsning, er et vigtigt trafiksikkerhedsaspekt verden over. Både i mørke og under dårlige sigtforhold om dagen bidrager reflekspælene til sikrere veje for trafikanterne. I Australien, med et vejnet på cirka 900 000 km, er anvendelsen af sidemarkeringspæle udbredt.

- Der er behov for mange pæle i et så stort land, konstaterer Ralph Norton, adm. direktør for Dura Post Pty.Ltd. Det er ikke kun langs med landeveje, at pælene anvendes, men også i rundkørsler og vejkryds.

Reducerede vedligeholdelsesomkostninger
Den nye vejpæl har fået navnet Dura-Post Reflex. Det stål, som anvendes i stolpen, har en meget høj styrke, 1400 MPa, som laveste brudgrænse. Stolpens form gør, at den er enkel at montere ved siden af kørebanen. Arbejdet varer kun et par minutter, og virksomheden har konstrueret specielle monteringsværktøjer. Den store besparelse ved Dura-Post Reflex ligger i, at den reducerer vedligeholdelsesbehovet. Påkørselsskader er ellers almindelige, og nedkørte pæle kræver regelmæssigt arbejde, hvilket altså nu kan nedsættes betydeligt. Reaktionen på den nye pæl har været meget positiv i det år godt og vel, hvor produktionen har været i gang.

- Pælen anvendes i Australien og New Zealand, og vi er tæt på et gennembrud også i Malaysia, fortæller Scott Payton, salgs- og markedschef hos Dura-Post Pty.Ltd.

Flere europæiske lande har vist interesse for Dura-Post Reflex, blandt andet Sverige, Danmark, England, Tyskland, Frankrig og Spanien.

- Denne type sidemarkeringer er almindelige i Europa, og dem, der har set vores nye pæl, indser hurtigt fordelene, forklarer Ralph Norton.

Flere produktidéer
I dag produceres pælene manuelt, men succesen betyder, at virksomheden nu undersøger mulighederne for at automatisere fremstillingen. Det avancerede højstyrkeståls muligheder har også sat fart over idéarbejdet, og nye produkter diskuteres hos Dura-Post.

- Vore pæle kan let kobles til skilte af forskellige slags, hvor avanceret højstyrkestål kan give nye muligheder, afslutter Ralph Norton. Skilte af avanceret højstyrkestål vil meget bedre kunne modstå påkørsler og ødelæggelse end dagens skilte, som bliver fremstillet af betydeligt blødere materiale.

Dura-Post Pty.Ltd. er lokaliseret på den australske ø Tasmanien, godt og vel en times flyrejse syd for Melbourne. Her foregår såvel produktudvikling som produktion. Aktiviteterne startede i 1995, og virksomheden har i dag cirka 20 ansatte.

Kilde: SSAB Svensk Stål

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.08