23948sdkhjf

Aarhus får Skandinaviens største bibliotek

Et nyt kæmpebibliotek er kernen i en milliarddyr omdannelse af Aarhus' havnearealer, som også omfatter letbane, klimasikring og nye store udendørs byrum.
Otte års forberedelser ligger bag, når dronningen lørdag indvier Aarhus' nye kæmpestore hovedbibliotek, DOKK1, ved åmundingen på havnen i Aarhus.

DOKK1, tegnet af arkitekterne Schmidt Hammer Lassen, huser både det største offentlige bibliotek i Skandinavien, et helt nyt Borgerservice og et hidtil uset topmoderne, fuldautomatisk underjordisk parkeringsanlæg med plads til 1000 biler.

Huset er det største byggeri nogensinde i Aarhus og samtidig det største kulturbyggeri i Danmark siden Operaen i København.

Fakta om DOKK1
(Kilde: Aarhus Kommune)
* Det nye hovedbibliotek og borgerservice DOKK1 er en del af Urban Mediaspace Aarhus, som er Aarhus Kommunes hidtil største bygge- og anlægsprojekt med et samlet budget på cirka 2,1 mia. kr.

* Foruden opførelsen af DOKK1 og et automatisk parkeringsanlæg med 1000 pladser omfatter Urban Mediaspace nye havnepladser, klimasikring af midtbyen, frilægning af den sidste del af Aarhus Å samt en nyt letbanestation under biblioteket.

* DOKK1's bruttoetageareal er på 28.000 m²

* Areal til bibliotek og borgerservice er på cirka 17.500 m²

* Areal til privat udlejning er på 10.500 m², hvoraf intet pt. er udlejet.

* Antal forventede daglige besøgende er 3500 personer

* Af det samlede budget for Urban Mediaspace Aarhus på godt 2,1 milliarder kroner bidrager Realdania med cirka 750 millioner kroner.
Det er samtidig en helt central del af det store århusianske byudviklingsprojekt, Urban Mediaspace, til over 2,1 milliarder kroner. Det skal gøre inderhavnen i Aarhus til et nyt centralt byrum for århusianere og turister.

Projektet, der gennemføres i partnerskab med Realdania, tæller desuden nye havne- og koncertpladser, klimasikring af midtbyen, frilægning af den sidste del af Aarhus Å samt en ny stor station til den kommende letbane lige under biblioteket.

- Fra at have haft et udtjent 80 år gammelt bibliotek får vi nu et levende kultursted, hvor folk med vidt forskellig baggrund og nemt udenbys fra kan komme til alle mulige arrangementer. Et bibliotek er ikke længere bare et sted, hvor man kan låne en bog, men et værested, hvor man kan være i et fællesskab med mange andre, siger rådmand for Kultur og Borgerservice, Rabih Azad-Ahmad (R), til Ritzau.

Det nye hus rummer blandt meget andet café, en multisal med plads til 300 mennesker, et børneteater og rum til alle mulige slags aktiviteter for store som små.

Ikke mindst det sidste er der tænkt på blandt andet med en generøs donation fra Købmand Ferdinand Sallings Mindefond på 27 millioner kroner til såvel innovative legepladser rundt på udendørs arealerne som en skulptur ved den kommende havneplads.

Selvom nye medier og nye moderne kulturtilbud og kulturbehov spiller den centrale rolle i det nye multimediehus, så er der dog stadig bøger på hylderne. Faktisk flere end der var i Aarhus' gamle hovedbibliotek, hvor mange bøger af pladsmangel stod på et magasin.

- Men bøger er ikke hovedtemaet i DOKK1. Vi har i udlandet set eksempler på nye store biblioteker bygget så sent som slutningen af 90'erne, som allerede er forældede. Når man bygger et så ambitiøst hus som dette, skal det rettes mod de behov, som vi ved vil fortsætte såsom mødet mellem mennesker, mens bøger nok ikke vil være der til evig tid, siger Rolf Hapel, kommunens forvaltningschef for Borgerservice og biblioteker.

Fonden Realdania har med økonomisk støtte på 750 millioner kroner været afgørende for, at byggeriet kunne realiseres. Til gengæld ser projektchef Peter Fangel Poulsen fra Realdania Byg store perspektiver for Aarhus.

- Det her projekt er centralt i skabelsen af en helt ny bydel, som får havneområderne i landets næststørste by til at hænge sammen med byens ældste dele. Selvom det har været otte år undervejs, så er det faktisk et stort og afgørende greb i skabelsen af en ny by, som er realiseret på ret kort tid, siger han.

/ritzau/
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.104