23948sdkhjf

Alarmen bimler, hvis vandet løber løbsk

Elektronisk logning sparer vand, el og penge for Tønder Kommune
Et system med vandbesparende dyser i alle kommunale bygninger har sparet Tønder Kommune for en masse el, vand- og varme. Allerede efter to år er 1,3 millioner kroner sparet og den forventede tilbagebetalingstid ligner nu en halvering fra ti til fem år.

På elsiden blev et logningssystem installeret af Intego samt Frifelt El fra Skærbæk. Vvs-entreprisen blev vundet af VVS Comfort Overby, også fra Skærbæk ved Tønder. 247 kommunale bygninger blev gået igennem.

Et overvågningssystem følger forbruget af både vand, varme og el i alle kommunale bygninger, og det udløser en alarm, hvis der i en af bygningerne er et særligt højt forbrug, som kan skyldes et toilet, der render, en vandhane, der drypper eller sågar brud på et rør.

- Var det ikke for systemet, så kunne der gå længe, før den slags bliver opdaget. Men nu kan vi omgående give besked herom til bygningspedellen eller lederen, som finder fejlen og løser problemet, siger Stine B. Muric, der er energiassistent i Tønder Kommune.

Det har kostet to mio. kroner at implementere systemet, og ifølge kommunen er det en god investering. På forhånd budgetterede kommunen med en årlig vandbesparelse på 300.000 kr. Men på to år er den besparelse løbet op i 1,3 mio. Dertil kommer en besparelse på el, som Tønder ikke engang har fået opgjort endnu.

Kommunen har netop også sendt såkaldte perlatorer ud til alle skoler og børnehaver. Det er en dyse på en vandhane, som blander vandstrålen med luft, så vandforbruget mindskes.

Med de nye dyser håber Tønder Kommune på at kunne spare yderligere 21.500 kroner årligt. Det har samlet set kostet 11.000 kroner at udstyre vandhanerne i bygningerne med de vandbesparende dyser.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094