23948sdkhjf

Skou Gruppen ombygger 20 boligblokke på Amager

240 lejligheder fra starten af 1940’erne skal renoveres – et projekt til 316 millioner kroner.

Seks ud af 10 lejeboliger i AAB’s afdeling 111 Parkskellet står tomme i en tid, hvor der ellers er mangel på lejeboliger i hovedstaden.

Boligerne er hårdt ramt af skimmelsvamp, men i midten af juli indledes en gennemgribende renovering af de 20 boligblokke fra 1940’erne.

Totalrenoveringen er lagt i hænderne på Skou Gruppen, der samarbejder med JJW Arkitekter og Lemming & Eriksson. Projektet løber op i 316 millioner kroner inklusiv udgifter til genhusning og manglende lejeindtægter.

- Når renoveringen står færdig, bliver beboersammensætningen mere blandet end før, da vi bygger sammenlagte lejemål i tre af blokkene til større familier. I tre andre blokke bygges tilgængelighedsboliger med elevator, fortæller projektleder Peter Stagaard fra AAB.

Stort set nye lejligheder

JJW Arkitekter har som totalrådgiver udformet helhedsplanen for renoveringen i samarbejde med Lemming & Eriksson. Ifølge projekteringsleder Mauro Lucardi har der været fokus på at føre bebyggelsen tilbage til de oprindelige kvaliteter fra 1940’erne.

- Når der eksempelvis efterisoleres udvendigt og laves ny skalmursfacade, bliver det i samme farve som de nuværende mursten. Men indvendigt kommer beboerne tilbage til stort set nye lejligheder. Hvor de før havde tidstypiske små badeværelser og små køkkener, får de nu endnu større badeværelser og moderne køkkenalrum, fortæller han.

Beboerne får også et nybygget beboerhus og mange nye fælles mødesteder i de grønne områder, som etableres omkring Parkskellet. De nuværende boligveje skal ikke længere blot bruges til gennemkørsel, men skal også bruges til at lege, gå og cykle mellem boligblokkene.

Som 20 små byggesager

Inden ombygningen kan gå i gang, skal hovedentreprenøren sikre sig, at al skimmelsvamp er væk i de ramte boligblokke. Først når vægge og lofter er revet ned, og tagkonstruktionen er åbnet, får JJW Arkitekter og Skou Gruppen det fulde overblik over, hvor hårdt bygningerne er ramt af skimmelsvamp.

Det kan påvirke tidsplanen for byggeriet, men direktør for Skou Gruppen, Martin Skou Heidemann, er ikke bekymret:

- Vi har speciale i at udføre renoveringer af gamle ejendomme, hvor der næsten altid viser sig nogle overraskelser, når man begynder at rive ned. Ud fra forundersøgelser af boligblokkene har vi estimeret, hvor meget skimmelsvamp der er. I tidsplanen for byggeriet har vi garderet os mod, at der kan være mere skimmelsvamp end først antaget, siger Martin Skou Heidemann.

Sammen med den øvrige ledelse i Skou Gruppen er han med i det store planlægnings- og koordineringsarbejde, som en byggesag i denne størrelse kræver:

- Vi betragter det som 20 små byggesager – én byggesag per blok. Det systematiserer renoveringen, og fra blok til blok kan vi optimere vores arbejdsprocesser. Samtidig kan vi løbende evaluere resultaterne med JJW Arkitekter og AAB, forklarer Martin Skou Heidemann.

De første blokke ventes klar til indflytning omkring årsskiftet.

Kommenter på artiklen
Tip redaktionen
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.125