23948sdkhjf

Lind & Risør: Rækkehuse skal trække væksten

Grænsen for enfamiliehuse er reelt nået, så nu vil typehusproducenten stabilisere forretningen ved at bygge endnu flere rækkehuse.
Det er især salget af rækkehuse, der skal trække væksten hos Lind & Risør i den nærmeste fremtid. Det siger adm. direktør Jesper Lind til Building Supply.

Typehusproducenter jubler over opblomstring

Det lysner for landets typehusproducenter. Det viser en brancheanalyse af 30 virksomheder, som Licitationen har foretaget.

- Vi forventer, at vi fortsætter fremgangen, så både omsætning og resultat bliver endnu bedre i både 2015 og 2016. Vi ved jo, hvilke projekter vi sætter til salg, så med mindre verden ramler sammen, kan vi se, hvad vi har i pipeline, siger Jesper Lind, der er adm. direktør i Lind & Risør.

Optimismen deles af blandt andre Steffen Baungaard, koncerndirektør i HusCompagniet, Lars Jørgensen fra Preben Jørgensen Huse og Skanlux-direktør Bjørn Krogh Andersen, der alle udtaler sig i brancheanalysen.

Læs hele brancheanalysen i Licitationen – Byggeriets Dagblad.

- Vores primære mål er, at vi kommer til at bygge et stabilt antal huse hvert år, så vi ikke hele tiden skal skalere op og ned i antal medarbejdere osv. Når det gælder enfamiliehuse ligger vi på de 150 huse om året, som vi gerne vil være på. Og når det gælder rækkehuse vil jeg tro, vi nærmer os samme antal inden for et års tid. Det er det antal huse, vi mener, vi kan bygge, når vi samtidig vil holde vores høje standard på alle huse.

Håndværkermangel truer i horisonten
Lind & Risør har fordoblet omsætningen i perioden fra 2011 til 2014, og selv om en stor del naturligvis skal tilskrives overtagelsen af Bülow & Nielsen i efteråret 2010, er indtjeningen fuldt med i en grad, så overskuddet i det seneste regnskabsår var historisk godt.

Udviklingen får dog ikke Jesper Lind til at miste fodfæstet.

- Når vi taler om vækst, er det altid kontrolleret vækst. Vi har egne fastansatte håndværkere, og det sætter en helt naturlig begrænsning for, hvor hurtigt vi kan vokse. I krisetider er det sjældent det store problem at finde gode og dygtige folk, men sådan som tingene har været det sidste års tid, begynder det at blive sværere. Og hvis bare vi stiger med 40-50 procent aktivitet i forhold til nu, bliver det et kæmpe problem at skaffe dygtig arbejdskraft. Især når vi samtidig tilstræber dansk uddannede håndværkere med god erfaring, konstaterer Lind & Risør-direktøren.

Jord til to-tre år
Jesper Lind håber, at markedet er under optøning efter en lang periode, hvor antallet af nybyggede huse har været det laveste i flere årtier. Og for Lind & Risørs eget vedkommende er ordrebogen godt fyldt op for de næste par år.

Det skyldes også, at typehusproducenten har markeret sig som en stærk spiller under for projekter.

- En stor del af forretningen består i at opkøbe jord forskellige steder. Vi har opkøbt mere jord i løbet af de sidste to år, end vi gjorde gennem hele krisen. Det gør, at vi har jord til de næste to-tre års projekter. Og derudover bygger vi naturligvis også mange huse på private byggegrunde, som kunden selv har købt, ofte med nedrivning af et ældre parcelhus, siger Jesper Lind.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109