23948sdkhjf

Endnu en ordre på vindmøllefundamenter til MT Højgaard

MT Højgaard har netop indgået endnu en kontrakt med DONG Energy om opførelsen af 30 vindmøllefundamenter på havet ud for England.
75.000 boliger i Essex i England kan se frem til ren energi skabt på et fundament bygget af MT Højgaard. DONG Energy er netop begyndt at opføre en vindmøllepark ud for den engelske østkyst og har valgt MT Højgaard til at bygge vindmøllefundamenterne. Den nye vindmøllepark bliver opført syv kilometer ud for Themsens udmunding i et område kaldet Gunfleet Sands.

MT Højgaard har i forvejen stor erfaring med at etablere vindmøllefundamenter i den engelske havbund, og har tidligere bygget for Elsam, der nu er en del af DONG Energy. Gunfleet Sands bliver den sjette havvindmøllepark i England på fundamenter fra MT Højgaard, og kontrakten med DONG Energy er med til at cementere MT Højgaard som førende på verdensmarkedet.

- Vi ser frem til, at arbejdet kan udføres i et godt samarbejde og med fuld udnyttelse af MT Højgaards ekspertise og erfaringer, siger Frits Kristoffersen, Project Manager, DONG Energy.

Også hos MT Højgaard glæder man sig over samarbejdet.

- Vi er glade for, at DONG Energy har valgt os igen. For os er det en anerkendelse af, at vi i dag er den bygge- og anlægsvirksomhed i verden med størst erfaring i at etablere fundamenter til havvindmøller. Vi har opnået en ekspertise, som gør medarbejderne ude på vores fartøjer i stand til hurtigt at finde løsninger på stedet, når der opstår uforudsete udfordringer, siger sektionsdirektør Bente Østerbye.

Beregninger og rå maskinkraft
På Gunfleet Sands bliver der brug for MT Højgaards ekspertise og erfaringer.

- En af udfordringerne er, at der er meget varierende havdybder og samtidig stærkt tidevand. Derfor er vi nødt til at bruge to forskellige fartøjer til at placere fundamenterne, siger sektionsdirektør Bente Østerbye fra MT Højgaard.

På de lavvandede områder anvendes et Jack Up fartøj til at installere fundamenterne. Jack Up’en er en flåde, der er udstyret med 8 ben, som presses ned i havbunden. Når flåden er godt ”funderet” i havbunden, kan den hæve sig selv og de medbragte maskiner op af vandet, så den ikke påvirkes nævneværdigt af bølger og strøm. På de dybe vandområder med meget tunge fundamenter anvendes en flydekran. Flydekranen er den kendte ”Svanen”, som bl.a. også blev brugt under opførelsen af Storebæltsbroen.

Fundamenterne består af monopiles, som er enorme stålrør med en diameter på 4,7 meter. Rørene er fra 32 til 49 meter lange og vejer omkring op til 330 tons stykket, og skal rammes op til 35 meter ned i havbunden. En opgave, der kræver en god blanding af komplicerede ingeniørberegninger og masser af rå maskinkraft.

Kontrakten gælder i første omgang 30 vindmøller, men DONG Energy har også rettighederne til at opføre yderligere 18 møller i Gunfleet Sands 2. Med 48 møller i drift vil anlægget producere 172 megawatt, hvilket er nok til at dække energiforbruget i 120.000 husstande, svarende til en fjerdedel af befolkningen i Essex.

Kilde: MT Højgaard A/S

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094