23948sdkhjf

Førstehjælp på byggepladsen

STB BYG A/S med i pilotprojekt med hjertestarter, sikkerhedspakker og skræddersyede førstehjælpskurser i samarbejde med Falck Erhverv
STB BYG A/S fokuserer målrettet på opsamling af erfaringer fra medarbejdere med daglig gang på byggepladserne samt input fra virksomhedens øvrige ansatte. Det har resulteret i konceptet ”Førstehjælp på Byggepladsen”. Det nye koncept skal i første omgang køre som et pilotprojekt i Korskærparken i Fredericia, hvor STB Entreprise har hovedentreprisen på renoveringen af 189 lejligheder samt udearealerne.

”Det er et rigtigt spændende projekt, som vi selvfølgelig hilser velkommen”, siger projektleder Jørn Brynaa fra Boligkontoret Fredericia, som administrerer Korskærparken og fortsætter:

”Det er meget positivt, at der bliver sat fokus på arbejdsmiljøet, og jeg har ikke før set et tiltag som dette, så det bliver spændende at følge. Når vi starter så stor en byggesag som denne, får vi mange spørgsmål fra beboerne. De handler selvfølgelig i høj grad om deres egne lejligheder, men vores medlemmer forholder sig også nysgerrigt og kritisk til den samlede byggeproces, og her er det da dejligt at kunne sige, at det er der styr på. At vores leverandører har styr på sikkerheden kan meget vel blive et parameter, som vi fremover vil lægge vægt på i forbindelse med prækvalifikationer. ”

Skræddersyet førstehjælp
Hos Falck Erhverv, som STB BYG har valgt at samarbejde med i projektet, glæder man sig over tiltaget.

”Vi har fokus på at mindske skaderne ved arbejdsulykker og i dette projekt, er vi med til at øge sikkerheden på nogle af de danske byggepladser. Det falder godt i tråd med vores værdier og ønsker om at dele ud af vores erfaringer på området. Eksempelvis ved vi, at 74 pct. kan overleve et hjertestop, hvis de får hjælp fra en hjertestarter og førstehjælp inden for de første 3 min. - kun 7 pct. overlever uden. En hurtig indsats fra kolleger på pladsen er derfor rigtig vigtig”, siger salgschef hos Falck Erhverv, Claus Skibby.

STB BYG har valgt Falck Erhverv som leverandør til det nye koncept, da de allerede har alle delelementerne og erfaringen, her bringer STB BYG dem blot i spil på en ny og mere målrettet måde på deres byggepladser.

Helt konkret har Falck Erhverv sammensat en færdig sikkerhedspakke bestående både af de ting, som loven kræver, men også det førstehjælpsudstyr, som Falck Erhverv erfaringsmæssigt ved, der bliver brugt mest af på en byggeplads. I Korskærparken bliver der opsat en hjertestarter, som også bliver tilgængelig for beboerne i bebyggelsen. Endelig afholder Falck Erhverv kurser i førstehjælp og brug af hjertestarter på byggepladsen for alle byggeledere, projektledere og håndværksmestre.

”Vi har fået specialsyet et førstehjælpskursus, som matcher de ulykker, vi oplever på byggepladserne. Undervisningen kommer ligeledes til at foregå på selve byggepladsen, så vores folk bedst muligt kan relatere undervisningen til virkeligheden”, fortæller adm. direktør hos STB BYG, Jens Winther.

Traumatisk ikke at kunne gøre noget
Ifølge DA’s statistik over arbejdsulykker er ulykkesfrekvensen for alle medarbejdere faldende, men stigende for bygge- og anlægsvirksomheder, og de mange brækkede og forstuvede lemmer, sårskader, muskelforstrækninger og andre banale arbejdsulykker koster sammen med de alvorligere arbejdsulykker hvert år byggebranchen milliarder af kroner, viser en analyse fra Bygge-, Anlægs- og Trækartellet (BAT).

”Det er ofte ikke kun den skadelidte, der lider ved de lidt større arbejdsulykker. Det kan være voldsomt traumatiserende at opleve en arbejdsulykke, hvor man ikke er i stand til at hjælpe. Med ”Førstehjælp på Byggepladsen” håber vi, at vores folk bliver klædt på til at kunne håndtere de situationer, der opstår, så tidligere traumer og frustrationer bliver afløst af glæden og stoltheden ved at kunne hjælpe en kollega, ” siger Jens Winther.

Gode oprydningsvaner
Øget sikkerhed handler ikke kun om uddannelse og flere kasser med førstehjælp. Ifølge Jens Winther venter der en stor og udfordrende opgave med få motiveret alle medarbejdere – både egne og de som arbejder for underleverandører, til at medvirke til implementeringen af nye gode vaner på byggepladsen.

”Ulykker ved fald og snublen er for eksempel blandt de fem mest udbredte arbejdsulykker i byggebranchen, og derfor er oprydning og god orden på en byggeplads altafgørende. Ikke kun fordi det ser pænt ud, men det forhindrer også en lang række ulykker. Derudover håber vi på, at et øget informationsniveau og synlig skiltning på byggepladserne også kan medvirke til at øge sikkerheden, ” siger Jens Winther, der forventer, at de forhåbentlig gode erfaringer med ”Førstehjælp på Byggepladsen” senere vil kunne brede sig til andre byggepladser.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094