23948sdkhjf

Ny viden om decentralisering af byggesager

Et forsøg med lokal behandling af sager om bygningsfredning viser, at decentralisering kan blive en fordel for ejere af fredede huse.
Kulturarvsstyrelsen lagde i november 2005 forsøgsvis sagsbehandlingen af fredede bygninger ud til Københavns Bymuseum og Odense Bys Museer.

De to museer blev valgt, da deres områder har mange fredede huse. Rundt regnet er der 350 sager om året i hvert af de valgte områder, som kræver faglig behandling og dialog med ejerne.

Normalt er det Kulturarvsstyrelsens arkitekter, der tager sig af byggesager, forslag om nyfredninger og tager rundt i landet på besigtigelse. I forsøgsperioden har Københavns Bymuseum og Odense Bys Museum haft det store forberedende arbejde med undersøgelse og indstillinger til byggesager, men afgørelserne har stadig været i Kulturarvsstyrelsen.

Mere formidling
For at løfte de mange nye opgaver, har hvert af de to museer ansat en til to arkitekter, der har haft sagsbehandlingen i projektperioden.

- Det er flot, at sagsbehandlingen hos museerne, der ikke har rutiner og lang erfaring med arbejdet, ikke giver anledning til misfornøjede brugere. Det er også flot, at de to museer i forbindelse med forsøget har lavet forskellige former for formidling om fredede bygninger f.eks. i form af byvandringer og publikationer, siger Kulturarvsstyrelsens direktør Steen Hvass.

Evalueringen af projektet viser bl.a., at et stort flertal af brugerne ikke har bemærket nogen forringelse.
- Oftest giver nye arbejdsgange og håndtering af fagområder anledning til, at der sker et dyk i kundetilfredsheden, og det er ikke sket her, siger Steen Hvass.

Kortere tid
Et af projektets mål var at få sagsbehandlingstiden ned under otte uger.

Selv om der var en stigning i begyndelsen, er sagsbehandlingstiden i den sidste del af projektet kommet ned på under otte uger.

- Det er dygtigt håndteret af de to museer, siger Steen Hvass, der medgiver, at det tilmed var en vanskelig opgave, da sagerne fortsat skulle ind om styrelsen for den endelige beslutning.

Forsøg slutter
Projekterne afsluttes 1. juli 2008 og herefter er det igen Kultuarvsstyrelsen, der tager sig af sager om ændringer på fredede bygninger.
Forsøget, der bl.a. indgår i en vurdering om mulig decentralisering, er evalueret af Rambøll Management for Kulturarvsstyrelsen. En egentlig decentralisering til museer, kommuner eller f.eks. autoriserede arkitekter forudsætter en ændring af bygningsfredningsloven. I øjeblikket er et udredningsarbejde om bygningsbevaringsområdet i gang i Kulturministeriet.

- Kulturarvsstyrelsen er nu mange erfaringer rigere i det videre arbejde med vores bygningskultur, slutter Steen Hvass.

Kilde: Kulturarvsstyrelsen

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094