23948sdkhjf

Grøn energi til byggeplads og hospital i Gødstrup

Etablering af en energipark bliver en vigtig del af supersygehusets grønne profil.
Med et areal på cirka 145.000 kvadratmeter kommer Det Nye hospital i Vest til at bruge rigtig meget energi. For selv om der bygges efter BR2020-kravene, er driften af et hospital stadig meget energitung.

Lige ved siden af den travle byggeplads ligger et areal på cirka halvanden hektar. Her er det planen, at et stort solcelleanlæg og to husstandsmøller skal sørge for at forsyne det sygehuset med grøn energi.

Samtidig viser prøveboringer, at der er gode forudsætninger for et grundkølevandsanlæg.

Vind og sol
Etablering og planlægning af den kommende energipark bliver en vigtig del af det kommende hospitals grønne profil med kombinationen af solceller og to husstandsvindmøller.

- Vi ved ved endnu ikke, hvem der skal levere solcellerne, men de kommer i udbud på et tidspunkt. Jeg kan dog sige så meget, at det drejer sig om 4.300 kvadratmeter solceller, udtaler bæredygtighedskonsulent Thomas Jørgensen og uddyber:

- Vi har allerede en husstandsmølle stående derude, og nu vil vi have en mere. Den, der står derude, er en 11 kilowatt Gaia-mølle, og det bliver den nye også.

Der skal årligt produceres cirka 700.000 kwh via vedvarende energikilder som solceller og vindmøller ved sygehuset.

Grundsvandskøl
Udover sol og vind ser det nu ud til, at der også vil kunne produceres kølevand via otte grader varmt grundvand, der gemmer sig 120 meter under byggepladsen i Gødstrup.

Grundvandskøl har vist sig at være den mest bæredygtige løsning, der skal supplere hospitalets samlede køleløsning.

- Tidligere på året blev der prøveboret på pladsen, fortæller teknisk koordinator Jørgen Baadsgaard fra DNV´s projektsekretariat og tilføjer:

- Prøveboringerne har vist, at forudsætningerne for at etablere et grundvandskøleanlæg er til stede.

Beslutningen om etablering af en grundvandskøleløsning er dog ikke taget endnu, selvom prøveboringerne viser gode takter.

- Nu skal vi lige være helt færdige med prøveboringer, og så skal der analyseres på prøverne, før vi har et beslutningsgrundlag. Men om halvanden måned skulle vi gerne være meget klogere, siger Jørgen Baadsgaard.

Gør byggeriet billigere
At energiparken bliver opført så tidligt som muligt i byggefasen, gør det muligt at supplere byggepladsen med vedvarende energi – og dermed reducere byggeomkostningerne til el i byggeperioden.

Hospitalsudvalget i Region Midtjylland har lige sendt forslaget til energiparken videre til behandling i Regionsrådet, og også Herning Kommune er klar til at igangsætte planlægningen af Energipark DNV-Gødstrup i form af udarbejdelse af lokalplanen.

Lokalplanen forventes vedtaget i april 2016, og senere samme år forventes energiparken at stå klar.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.156