23948sdkhjf

Danske arkitekter skal udvikle Finlands hovedstad

Danske Cobe er med på det team, der får til opgave at omdanne af centrum af Helsinki til en rekreativ og kulturel folkepark.
Ifølge Dan Stubbergaard fra arkitektfirmaet Cobe er der er formentlig ingen andre steder i Helsinki, der har været lige så omdiskuteret som området Töölönlahti.

Arkitektoniske mestre som Alvar Aalto og Eliel Saarinen har tidligere haft visioner for området, som aldrig er blevet realiseret. Nu har Cobe, i samarbejde med finske Lundén Architecture og N2, tegnet et projekt, der omdanner Töölönlahti til en levende folkepark i hjertet af den finske hovedstad.

- Töölönlahti er en glemt perle i hjertet af Helsinki. Bugten går helt ind til centrum af byen og besidder et enestående potentiale, som desværre ikke bliver udnyttet i dag, siger Dan Stubbergaard.

Området tilbage til folket
Gennem 1800- og 1900-tallet voksede Helsinki kraftigt, hvilket var med til at ændre centrum af byen og især Töölönlahti. Området, hvor storby, granskov og skærgård mødes, blev blandt andet indtaget af fabrikker, hvilket startede en forurening af bugten, som har fortsat siden da. Blandt andet på grund af mangel på næring i vandet, vil bugten med tiden blive til en sump og siden udtørre helt, hvis der ikke gøres noget.

Omdannelsen består af en række forskellige projekter langs og omkring bugten. Blandt andet forbindes byen på tværs af bugten med nye fodgænger- og cykelstier, og der skabes en oplevelsesrig promenade med vandaktiviteter hele vejen rundt om bugten. Sidst men ikke mindst skal bugtens vand renses.

- Vi ønsker at give Töölönlahti tilbage til folket, pointerer Dan Stubbergaard.

Gennem en omfattende og ambitiøs vandoprensning af det fabriksforurenede vand er planen at transformere Töölönlahti til et centralt, attraktivt byrum. Et folkeligt sted, hvor mennesker fra hele byen i fremtiden vil kunne svømme i vandet, solbade i sommersolen og drikke aftenkaffe langs promenaden.

- Ligesom oprensningen af Københavns havneløb i sluthalvfemserne kan dette blive startskuddet til en større revitalisering af Helsinki, siger Dan Stubbergaard og fremhæver nye offentlige funktioner, restauranter, caféer, konferencefaciliteter, hotel og boliger som elementer, der kan være med til at skabe det økonomiske grundlag for at gennemføre visionen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125