23948sdkhjf

Aarhus-firma skal optimere nordjysk milliardprojekt

Region Nordjylland har hyret Exigo til at kortlægge risici i 3D-projektmateriale og tidsplaner på det nye supersygehus i Aalborg.
Fejl i projektmateriale og tidsplaner er sprængfarlige minefelter, og Exigo er nu sat ind for at undgå milliontab og slåskampe på byggeriet af Nyt Aalborg Universitetshospital.

Specialistvirksomheden fra Aarhus er ansat af Region Nordjylland for at kortlægge risici i 3D-projektmateriale og tidsplaner. Det skal give bygherre og byggeledelse mulighed for at sikre, at fejlene er rettet, inden udbudsmaterialet sendes ud til de bydende, og gravemaskinerne køres i stilling.

- Byggebranchen har tradition for slåskampe om ansvar og ekstraregninger, og de slåskampe er ikke blevet mindre med de nye teknologier. Ansvar og ekstraregninger kastes rundt mellem parterne som en varm kartoffel. Men uanset hvem der har ansvaret for fejlene, er der kun én til at betale i sidste ende – nemlig bygherre! Jeg vil gøre alt for, at vi undgår milliontab ved hele tiden at være på forkant med mangler i projektmateriale og tidsplaner, siger projektchef Niels Uhrenfeldt fra Nyt Aalborg Universitetshospital.

Udbudsmaterialet bliver en blankocheck
Ifølge direktør Kristian Birch Pedersen fra Exigo er det som bygherre gængs praksis at stole på sin projekterende rådgiver, da det kan være svært at gennemskue kvaliteten af 3D-modellerne.

Men rådgivere med baggrund som for eksempel bygningsingeniør eller arkitekt har ikke den IT-teknologiske baggrund til at kunne gennemskue alt fra IKT-strategier, kontraktgrundlag, ydelsesspecifikationer, teknologiske arbejdsprocesser og systematiker samt risikostyring med afsæt i BIM 2D, 3D, 4D og 5D.

Mange vil hævde, at de kan, men det er bevist på en lang række store offentlige projekter, at den tilknyttede IKT-ledelse ikke har de fornødne faglige kompetencer, forklarer Kristian Birch Pedersen.

- Ifølge AB92 ligger risikoen – og dermed regningen – hos bygherre. Det er ham der er overordnet ansvarlig for, at det projektmateriale, de udførende afgiver deres tilbud på baggrund af, er i orden. Groft sagt betyder det, at når bygherre undlader at granske 3D-modeller, mængdeopgørelser, bygbarhed og tidsplaner for fejl, er udbudsmaterialet en blankocheck for entreprenørerne. Det er nogle af de udfordringer, vi hører om i medierne vedrørende en lang række større igangværende byggeprojekter, siger han.

En elefant skal fortæres i bidder
Kristian Birch Pedersen pointerer, at der i store byggerier altid vil opstå noget uforudset undervejs – det kan ikke undgås. Men det, der betyder noget, er, at det er muligt at opdatere tidsplanen med det faktisk udførte arbejde og dets stade, så der løbende er overblik over de konsekvenser, det uforudsete har for den resterende tidsplan og bemandingen.

Bygherres ønske er nemlig at kunne følge arbejdet dag for dag. Det gøres muligt ved at dele tidsplanen ud på områder for at udnytte hele byggepladsen optimalt. Metoden kaldes ”lokationsbaseret tidsplanlægning” eller ”cyklogram-planlægning” og er med til at sikre, at tidsplanen ikke løber løbsk. Metoden, og den stramme styring, har også stor betydning for kvaliteten af det arbejde, der udføres. Håndværkerne får tid og ro til deres arbejde, og de behøver ikke at slås for at komme til.

- Håndværkere bliver skældt ud, når de ikke overholder tidsfristerne på byggeprojekter, men faktum er, at de ikke har en chance for at overholde tidsfristerne med traditionel styring. Jeg har stor respekt for, at nærværende bygherre i Aalborg tager ansvar for kvaliteten af projektmaterialet på forkant. Det er unikt, og det viser stort overblik og overskud. Og de positive resultater tegner et klart billede allerede nu, siger Kristian Birch Pedersen.

Niras A/S i Aalborg er ansvarlig for byggeledelsen på byggeriet, og projektchef Poul Arendrup ser en stor fordel i, at Region Nordjylland har valgt at inddrage Exigo tidligt i processen:

- Med så stort et projekt som det i Aalborg, og med så mange entreprenører på pladsen samtidigt, er et kraftigt styringsværktøj altafgørende for at bevare overblikket. Det er et must, at vi kan planlægge på lokationer, ellers mister vi overblikket. Hvis man skal fortære en elefant, er det nødvendigt at dele den op i mindre bidder. Det kan vi gøre med lokationsbaseret tidsplanlægning, siger Poul Arndrup.

Artiklen er en del af temaet Lokationsbaseret planlægning.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125