23948sdkhjf

MT Højgaard åbner nyt VDC Lab

Hastigt voksende Aalborg-afdeling får nye teknologiske strenge at spille på.
MT Højgaard investerer i disse år et trecifret millionbeløb i Virtual Design and Construction (VDC), og virksomheden åbnede fredag sit niende VDC-lab.

Efter København, Aarhus og Odense er Aalborg den fjerde MT Højgaard-afdeling i Danmark, der får den nye teknologi til rådighed.

- Mange af de nordjyske entreprenører, arkitekter og byggematerialeproducenter har allerede taget BIM-teknologien til sig, og VDC er skridtet langt videre, siger Carsten Nielsen, der er chef for MT Højgaard i Aalborg.

Med VDC bliver det muligt at arbejde i seks dimensioner, idet den digitale 3D-model suppleres med tid (4D), priser (5D) samt drift og vedligehold (6D). Modellen kan dermed erstatte den projektdokumentation, som traditionelt afleveres i ringbind.

Erfaringer fra supersygehus
Carsten Nielsen og hans medarbejdere er allerede i fuld gang med at anvende VDC. MT Højgaard bygger i øjeblikket råhuset til Region Nordjyllands nye supersygehus, hvor et mobilt VDC Lab, indrettet i en container på byggepladsen, har været i anvendelse i månedsvis.

Her viser VDC også sit værd som styringsredskab, da både byggeledelsen og håndværkerne kan se, hvad en ændring i materialet betyder for den del af processen, som de selv er en del af. VDC optimerer dermed byggeprocessen, men for kunder og samarbejdspartnere ligger nogle af de største fordele inden den første spade sættes i jorden:

- Forestil dig, at du får 3D-briller på og kan gå rundt i en bygning, der endnu ikke er bygget. Det giver nogle enorme fordele for alle led i værdikæden – lige fra arkitekter, der tegner bygningen, til den enkelte håndværker, der skal opføre den. Alle detaljer er indbygget i den virtuelle verden, og det betyder, at kunderne får en langt bedre fornemmelse af deres fremtidige byggeri, end de får ved traditionelle tegninger, samtidig med at vi stort set kan undgå fejl og forsinkelser i byggeprocessen, siger Carsten Nielsen.

Vil samle byggeriets parter
I forbindelse med åbningen af det nye VDC Lab i Aalborg blev to konkrete byggesager gennemgået virtuelt i det nye laboratorium. Dels Kildeparken i Aalborg Øst og dels et helt nyt boligprojekt på Danalien i Aalborg. I princippet er ingen byggesag for lille eller for stor til et VDC Lab, og udviklingen vil komme til at gå stærkt:

- Vi ser allerede, at flere bygherrer stiller krav om virtuel modellering, inden vi påbegynder et byggeri. Dette krav vil vinde stor udbredelse i løbet af de kommende år, og derfor står vi stærkt med et lokalt VDC Lab her i Nordjylland, siger Carsten Nielsen og fortsætter:

- Vores vision er at gøre op med den traditionelle tilgang til et byggeri, hvor alle parter går autonomt til sagen. Tanken med et VDC Lab er at gøre det modsatte: Nemlig at samle alle parter i den virtuelle verden, inden den første spade sættes i jorden, så alle trækker på samme hammel.

MT Højgaard har nu VDC laboratorier i København, Aarhus, Odense, Aalborg, Oslo, Island, Vietnam, Qatar og Maldiverne.

Artiklen er en del af temaet Digitalt byggeri.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.14