23948sdkhjf

Bæredygtigt byggeri tager form

Midt i den tjekkiske hovedstad Prag er et opsigtsvækkende byggeri ved at tage form. Bygningen Amazon Court som er tegnet af danske schmidt hammer lassen architects – er et utraditionelt hus, hvor kontrast og kontinuitet slår gnister. Amazon Court præsenteres blandt flere andre projekter på den forestående DAC-udstilling Building Sustainable Communities.
Midt i den tjekkiske hovedstad Prag er et opsigtsvækkende byggeri ved at tage form. Bygningen Amazon Court – som er tegnet af danske schmidt hammer lassen architects – er et utraditionelt hus, hvor kontrast og kontinuitet slår gnister. Der er tale om et fleksibelt kontorbyggeri med erhverv, café, butikker og restaurationsfaciliteter.

Det moderne kontorbyggeri Amazon Court er placeret i Karlin-distriktet lige nordvest for Prags historiske centrum. Dermed er byggeriet med til at skabe et dynamisk modspil til sine klassiske omgivelser. Samtidig er projektet tænkt ind en større helhed, nemlig komplekset River City Prague, en ambitiøs masterplan, der forbinder Karlin-distriktet med Vltavas flodseng.

Opførelsen af Amazon Court er i fuld gang, og mødet mellem bygningens karakteristiske massive struktur og den elegante brug af glas og sten markerer allerede nu projektets unikke og effektfulde ydre. Bygningen er en moderne kontorbygning med et centralt atrium, der fungerer som en offentlig plads for byens borgere – den fleksible bygning vil således rumme både dynamiske kontormiljøer og en offentlig vinterhave, der fungerer som fredfyldt oase midt i en hektisk storbyhverdag.

Betonarbejdet er i dag færdigt, og de indvendige glasbroer med et imponerende spænd på hele 32 meter på tværs af atriet er også monteret. Broerne, som løber henover det centrale rum i bygningen, vil dels indeholde kontormiljøer og dels skabe et øget internt flow ved at fungere som gangbroer. Netop nu monteres frithængende, udvendige gavlbroer, der også skal fungere som kontorer og vil forstærke oplevelsen af en stor glasoverdækket offentlig park.

Prisvindende projekt med bæredygtige tiltag
Det bagvedliggende koncept for Amazon Court er miljømæssig bæredygtighed. På mange niveauer spiller bæredygtige tiltag en essentiel rolle for bygningens design. Brugen af materialet Foiltech, der overdækker det store atrium, lader dagslyset slippe igennem ligesom det samlede glasareal er større på de nederste etager end på de øverste. Disse tiltag reducerer behovet for kunstigt lys på de nederste etager, mens den valgte glastype sørger for størst mulig lysindfald og mindst mulig varmeoverførsel. Også naturlig ventilation, aktiv sænkning af temperaturen i nattetimerne, et lavt løbende driftsforbrug og køling ved udnyttelse af temperaturforskelle fra den nærliggende flodbred er løsninger, som er med til at sikre et lavt ressourcefor brug.

I marts vandt Amazon Court en førstepræmie ved Mipim AR Future project Awards, som det anerkendte britiske arkitekturmagasin Architectural Review står bag. Prisen gives for igangværende projekter, hvor Amazon Court blev præmieret i kategorien kontorbyggeri.

DAC udstilling om bæredygtig byudvikling
Amazon Court er et af de udvalgte projekter som i den kommende tid udstilles på Dansk Arkitektur Center. I den forbindelse vil 21 udvalgte danske arkitekter og ingeniører præsentere deres projekter på en udstilling med særligt fokus på temaet social og miljømæssig bæredygtighed.

Udstillingen BUILDING SUSTAINABLE COMMUNITIES løber af stablen på DAC i perioden 27. juni – 19. oktober.

Kilde: schmidt hammer lassen architects

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093