23948sdkhjf

Arkitektkonkurrence i Helsingør var ulovlig

- Danske Arkitektvirksomheder (DANSKE ARK) har netop vundet en principiel klagesag ved Klagenævnet for udbud mod Handels- og Søfartsmuseet i Helsingør. Sagen drejer sig om en arkitektkonkurrence om et nyt museum i den gamle dok i Helsingør Havn, som Handels- og Søfartsmuseet gennemførte sidste år.
DANSKE ARK klagede over arkitektkonkurrencen på hele arkitektbranchens vegne, fordi museet efter foreningens opfattelse tilsidesatte en stribe af EU’s udbudsregler og dansk lovgivning på en række områder, da man gennemførte konkurrencen og udpegede et vinderforslag.

Klagepunkterne handler om væsentlige principper i EU-reglerne, nemlig reglerne om at udbyderne i konkurrencer skal sikre ligebehandling, ennemsigtighed og effektivitet.

DANSKE ARK har over for Klagenævnet for Udbud rejst i alt syv påstande, hvor de to mest kritiske er:

- Selvom museet i sit eget konkurrenceprogram meget klart præciserede, at muset skulle bygges nede i den såkaldte Dok 1, har Handels- og Søfartsmuseet alligevel udpeget et vinderprojekt, som ikke placerede museet i Dok 1 men inde i jorden langs dokkens kanter. Forslaget var altså ukonditionsmæssigt.

- Museet valgte i det hele taget at fuldføre konkurrencen på trods af, at samtlige forslag angiveligt ville medføre betydelige budgetoverskridelser og derfor var ukonditionsmæssige

De øvrige klagepunkter drejer sig om forhold som:

- manglende offentliggørelse af bedømmelseskriterier
- ændring af tildelingskriterier
- anmodning om at deltagerne gav afkald på retten til at klage over procedurefravigelserne m.v. – et krav som er helt usædvanligt og uacceptabelt.

Klagenævnets afgørelse
Klagenævnet har i sin afgørelse givet DANSKE ARK medhold i alle syv påstande. Nævnet konstaterer bl.a., at det var i strid med EU's Udbudsdirektiv, at museet valgte at gennemføre konkurrencen, selvom ingen af de afleverede projekter kunne realiseres inden for budgettet.

Klagenævnet konstaterer også, at museet handlede i strid med EU's Udbudsdirektiv, da man valgte et vinderprojekt, som lå uden for den dokken.

Endelig konstaterer Klagenævnet, at det var ulovligt, da Handels- og Søfartsmuseet krævede, at alle arkitektvirksomhederne fraskrev sig retten til at
klage over den valgte procedure.

Lover godt for fremtiden
DANSKE ARK rejste netop sagen for at få disse vigtige principper slået fast som fundament for ordnede forhold ved fremtidige konkurrencer. Med Klagenævnets meget klare afgørelse har bygherrerne og deres rådgivere fået en meget tydelig besked om at skabe optimale rammer for at få de bedst mulige forslag frem – og ikke mindst at respektere betingelserne, når valget træffes.

Sagen ventes ikke at få konsekvenser for planerne om at gennemføre byggeriet i Helsingør, men klagenævnets klare afgørelse skal bruges til at skabe ordentlige vilkår, når arkitekter konkurrerer om fremtidige opgaver.

Sagens parter
Klagen er rejst af Danske Arkitektvirksomheder (DANSKE ARK), som er branche- og arbejdsgiverorganisation for godt 700 arkitektvirksomheder, som tilsammen beskæftiger ca. 5.200 medarbejdere og står bag størstedelen af alt arkitektarbejde i Danmark.

Modparten er Handels- og Søfartsmuseeet, som er en selvejende institution, der på grund af offentlige driftstilskud er underlagt de offentlige udbudsregler. Byggeriet muliggøres af betydelige donationer fra den danske rederibranche og private fonde.

Kilde: Dansk Arkitekt Virksomheder - www.danskeark.org

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.112