23948sdkhjf

Ulykker bragt i bund på betonfabrikken

Antallet af arbejdsulykker på Expans fabrik i Fiskbæk er nedbragt fra 11 sidste år til en enkelt i årets første halvdel. Expan, der producerer elementer af letbeton, har igennem længere tid haft fokus på arbejdssikkerheden, og fabrikken i Fiskbæk har netop fået den grønne smiley i arbejdsmiljø fra Arbejdstilsynet, der i år har fokus på betonbranchen.
Hjelmen på og fødderne solidt og sikkert placeret i et par sikkerhedssko. Det er den recept, der hver dag følges på Expans betonfabrik i Fiskbæk. Fabrikken med 70 ansatte i produktionen og 30 ansatte på kontoret har netop modtaget en grøn smiley fra Arbejdstilsynet for et godt ar-bejdsmiljø.

I år sætter Arbejdstilsynet spot på hele branchen og foretager uanmeldte besøg på alle fabrikker. Det har Expan brugt som anledning til en gennemgang af sikkerheden på alle seks fabrikker. Og det ekstra fokus på sikkerheden har givet bonus: 2008 har kun budt på en enkelt arbejdsulykke i Fiskbæk, hvorimod sidste år krævede 11 ulykker.

Sikkerhed er sund fornuft
Expan har ikke oplevet dødsulykker i mange år, men betonbranchen er en farlig branche med mange arbejdsulykker. Når man arbejder med tonstunge betonelementer, er det sund fornuft at gå op i sikkerheden, mener Expans sikkerhedschef.

- Det føles virkelig godt i maven, at vi har styr på vores arbejdsmiljø og bliver belønnet med en grøn smiley. Vi arbejder rigtig meget med sikkerheden i det daglige, og det betyder, at vi får rusket op i dårlige vaner og ændret på dem, forklarer sikkerhedschef Esben Nielsen fra Expan.

Virksomhedens fabrikker har forberedt sig godt på Arbejdstilsynets besøg og har fået hjælp af arbejdsmiljøkonsulenter til at afsløre fejl, mangler og farlige situationer i hverdagen. Et vigtigt led i kampen for bedre sikkerhed er også den løbende registrering af alle nærved-ulykker for at forebygge farlige situationer.

Ændrede rutiner sikrer hverdagen
Netop de dårlige, gamle vaner kan produktionschefen fra Expans fabrik i Fiskbæk tale med om. Han hører tit medarbejdere tale om, hvad de plejer at gøre, men det bliver der ændret på nu.

- Det tager tid at lave om på, hvordan man plejer at gøre tingene, og nu bruger alle medarbejde-re tid på at tænke over, hvordan vi kan gøre rutinerne bedre. Det har betydet, at vi kun har haft en enkelt ulykke i år. Vi har samtidig fået øjnene op for de situationer, der kunne udvikle sig til ulykker, og det er meget vigtigt, forklarer produktionschef Ulrich Voller fra Fiskbæk.

På ugentlige møder gennemgår medarbejderne situationer fra ugens løb, som kunne have ud-viklet sig til ulykker for på den måde at tage dem i opløbet.

Et eksempel på noget, virksomheden har ændret er, at man ikke længere kaster afklippede armeringsnet i containere i fri dressur. I dag skæres nettene til, så de kan havne på bunden af containeren og ikke ligger med stikkende stivere, der er til fare for medarbejdernes øjne.

Alle fabrikker skal have grønne smil
I Expan-koncernen er der opbakning til at prioritere sikkerheden fra den øverste top. Den irske moderkoncern CRH plc har stort fokus på det gode arbejdsmiljø og er opmærksom på sikkerheden i lige så høj grad, som der holdes styr regnskaberne.

- Det er jo egentlig bare en udvidet del af den almindelige vedligeholdelse, ligesom at man holder sin bil ved lige, så man er tryg ved at have sine børn på bagsædet. Vi venter bare på Arbejdstilsynets besøg på vores fabrikker, for vi vil have grønne smiley'er på alle fabrikkerne. Det arbejder vi hen mod, mens vi bearbejder de dårlige vaner og rutiner hos medarbejderne, forklarer Esben Nielsen.

Kilde: Expan

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094