23948sdkhjf

Adept og MVRDV åbner unikt kulturhus

Frederiksbergs knap 4.000 kvadratmeter store Ku.Be vender den gængse oplevelse af et kulturhus helt på hovedet. Se billederne her.
Efter to års byggeri slår Frederiksbergs nye kultur- og bevægelseshus, Ku.Be., nu officielt dørene op.

Det sker fredag den 2. september klokken 15, hvor Kronprins Frederik står for den officielle indvielse.

Husets fire etager og tilhørende park skal danne ramme om træning, fritidsliv og kulturtilbud, men det skal også udforske spændingsfeltet mellem kultur, sundhed og bevægelse.

- Det bliver spændende at se hvilke resultater, det giver, når man tilbyder et så anderledes hus som dette, hvor finkultur folder sig ud side om side med både organiserede og selvorganiserede aktiviteter, siger borgmester Jørgen Glenthøj (C).

Ifølge partner Martin Krogh fra Adept er Ku.Be. det første af sin slags; et innovativt samlingssted med fokus på at udforske leg og bevægelse som samværsform i byen.

- Vi designede Ku.Be med intentionen om, at alt skulle kunne ske, siger Martin Krogh.

Brugeren definerer ruten
Ku.Be er bygget op af seks funktionelle zoner – fra madlavning og administration, til performance og sundhed – hver med en egen farve og materialitet, således at zonerne har en klar identitet i bygningen. Også udefra kan de seks voluminer aflæses i husets fragmenterede keramiske facade.

Ikke blot arkitekturen, men også indretningen af bygningen, fokuserer på at udfordre kroppen ved at tilbyde alternative måder at bevæge sig på.

’Labyrinten’ og ’Musetrappen’ får de besøgende ned på alle fire, mens de klatrer mellem etagerne, eller man kan tage sig en tur i det net, som spænder imellem flere etager og slutte turen på en rutchebane eller en brandmandsstang for at komme ned igen.

- I Ku.Be vender vi den gængse oplevelse af et kulturhus helt på hovedet. Det, der ellers ville være en helt almindelig tur igennem bygningen, er i stedet en oplevelsesrig udforskning af kroppens bevægelse. Her er det dig selv, der er med til at definere ruten, som du vil: Klatrende, kravlende, glidende eller hoppende, siger MVRDV-partner Jacob van Rijs.

Der er selvfølgelig også sørget for mere almindelige måder at bevæge sig i huset, men overalt i Ku.Be er de visuelle forbindelser mellem aktivitetszonerne prioriteret. Ku.Be er en direkte forlængelse af det urbane landskab på Frederiksberg og interagerer med lokalområdet på en måde, som inspirerer til mere bevægelse og udvikling i lokalområdet.

Den urbane have udenfor skaber en tæt forbindelse mellem Ku.Be og den omgivende by. Et sammensat landskab af forskelligartede mikroklimaer med varierende lyde, dufte og lys giver de besøgende en unik interaktion med haven. Ligesom inde i Ku.Be, kan havens rum indtages på forskellige måder, hver med fokus på en ny bevægelsestype, så aktiviteterne i haven smelter sammen med livet inde i huset.

Fakta om Ku.Be

Kultur- og bevægelseshuset består af 3.800 m² fordelt på fire etager med diverse områder til leg og fysisk aktivitet samt café, workshopkøkken, bibliotek og iværksættermiljø. Hertil kommer 7.400 m² byhave med træningsstationer, opholdssteder, græs og legepladser.

Ku.Be er opført i et partnerskab mellem Frederiksberg Kommune, Realdania og Lokale og Anlægsfonden. Adept og MVRDV har i designprocessen arbejdet tæt sammen med Søren Jensen Ingeniører, SLA Landskabsarkitekter og Max Fordham LLP. Byggeriet er udført i storentrepriser af Jakon, Fjelsø Entreprise, C.C. Brun Entreprise, Bravida Danmark og Skælskør Anlægsgartnere.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11